Iată de ce crampele menstruale pot să doară chiar mai tare decât un atac de cord, potrivit ştiinţei

Medicii încep, în sfârşit, să ia în serios durerile menstruale. Crampele menstruale pot fi la fel de dureroase - sau mai dureroase - decât un atac de cord, spun unii medici. Durerile menstruale severe ar putea fi cauzate de o afecţiune de bază, cum ar fi endometrioza.

549 afișări
Imaginea articolului Iată de ce crampele menstruale pot să doară chiar mai tare decât un atac de cord, potrivit ştiinţei

Iată de ce crampele menstruale pot să doară chiar mai tare decât un atac de cord, potrivit ştiinţei

În 2016, Quartz a publicat un articol cu un citat de la profesorul de sănătate reproductivă John Guillebaud, care a declarat că pacientele descriu durerea menstruală ca fiind "aproape la fel de rea ca şi cum ai avea un atac de cord", scrie Insider.

În 2018, ginecologul Dr. Jen Gunter, care scrie un blog popular despre sănătatea femeilor, a dus această comparaţie cu un pas mai departe - a scris că durerea este adesea mult mai puternică decât cea dată de atacul de cord.

"Atacurile de cord produc adesea simptome vagi sau dureri uşoare, de aceea mulţi oameni le ignoră ... În plus, mai mult de 40% dintre femei nu au dureri în cazul atacurilor de cord. Ar fi periculos pentru femei să creadă că un atac de cord ar trebui să fie cel puţin la fel de rău ca şi crampele menstruale", a scris Gunter.

Dismenoreea primară - termenul ştiinţific pentru crampele menstruale dureroase - afectează între 50 şi 90% dintre femei, potrivit unui articol din 2019 din JAMA Insights, dintre care jumătate descriu durerea ca fiind moderată sau severă. În ciuda acestui fapt, se spune în articol, durerile sunt adesea "adesea subdiagnosticate, tratate inadecvat şi considerate normale chiar de către paciente".

Crampele sunt cauzate de substanţe chimice naturale numite prostaglandine, potrivit Colegiului American de Obstetricieni şi Ginecologi, care sunt fabricate în mucoasa uterului. Aceste substanţe chimice determină muşchii şi vasele de sânge ale uterului să se contracte şi pot duce, de asemenea, la o stimulare a receptorilor de durere. Iar în timpul acestor contracţii, presiunea asupra uterului poate fi la fel de mare ca în timpul etapei de "împingere" a travaliului, a scris Gunter.

"Deci, dacă aveţi nevoie de o analogie pentru a descrie durerea menstruală", a scris Gunter, "folosiţi travaliul sau tăierea degetului fără anestezic".

În timp ce un uşor disconfort la menstruaţie este normal, durerea severă nu este.

Durerea menstruală severă ar putea fi un semn al unei afecţiuni de bază, cum ar fi endometrioza sau adenomioza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici