Iaurtul probiotic ar putea fi folosit în tratamentul contra depresiei

Iaurtul probiotic, renumit pentru faptul că ajută la menţinerea sănătăţii tractului intestinal, ar putea fi utilizat şi în tratamentul contra depresiei, potrivit unui studiu recent, realizat de cercetătorii de la University College Cork din Irlanda.

699 afișări
Imaginea articolului Iaurtul probiotic ar putea fi folosit în tratamentul contra depresiei

Iaurtul probiotic ar putea fi folosit în tratamentul contra depresiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorii acestui studiu au constatat că bacteriile din tractul intestinal au un efect direct asupra sănătăţii creierului şoarecilor, iar acest efect ar putea să existe şi în cazul oamenilor, informează dailymail.co.uk.

Dacă creierul uman este influenţat în acelaşi fel, savanţii irlandezi consideră că această descoperire ar putea conduce la un nouă modalitate de tratare a depresiei şi a altor maladii care cauzează apariţia stării de anxietate.

Bolile intestinale au fost asociate deja în trecut cu maladiile psihice cauzatoare de stres, iar raportul dintre cele două categorii de maladii i-a determinat pe cercetători să studieze în detaliu această legătură.

În cadrul acestui studiu, savanţii irlandezi au hrănit şoarecii cu un tip de "supă" ce conţinea Lactobacillus rhamnosus JB-1, o specie de bacterie care trăieşte în sistemul digestiv uman.

Şoarecii hrăniţi cu acest tip de supă au prezentat mai puţine semne de stres, anxietate şi depresie, în comparaţie cu cei hrăniţi cu o supă obişnuită.

Şoarecii au fost puşi în situaţii stresante - au fost plasaţi într-un labirint -, iar cei care au fost hrăniţi cu acel tip de supă specială ce conţinea bacteria Lactobacillus rhamnosus JB-1 au sintetizat o cantitate mai mică de corticosteron, un hormon al stresului.

John Cryan, coordonatorul studiului, a declarat pentru LiveScience: "Afectând aceste bacterii intestinale, poţi obţine un spectru robust şi destul de larg de efecte asupra reacţiilor chimice cerebrale şi asupra comportamentului. Fără a extrapola, acest lucru deschide calea spre obţinerea unor noi terapii care ar putea trata bolile psihice. Pacienţii ar putea mânca un iaurt probiotic în loc să ia antidepresive".

Cercetătorul irlandez consideră însă că persoanele care suferă de depresie nu pot să meargă pur şi simplu să cumpere orice fel de iaurt de la supermarketul local, deoarece eficienţa acestor produse depinde de tulpina probiotică inclusă în aceste produse lactate.

În plus, Jon Cryan este de părere că probioticele cauzează pacienţilor mai puţine efecte secundare negative în comparaţie cu actualele medicamente contra anxietăţii, precum valiumul.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici