Igiena dentară precară creşte considerabil riscul de maladii cardiace

Riscul de a suferi de o maladie cardiacă creşte cu 70% în cazul persoanelor cu o igienă dentară precară, comparativ cu persoanele care se spală pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal (BMJ).

57 afișări
Imaginea articolului Igiena dentară precară creşte considerabil riscul de maladii cardiace

Igiena dentară precară creşte considerabil riscul de maladii cardiace (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

De două decenii, asocierea dintre problemele cardiace şi maladiile gingivale a făcut obiectul multor studii ştiinţifice. Richard Watt, de la University College din Londra, a încercat să afle dacă numărul zilnic al periajelor dentare are un impact asupra riscului de apariţie a maladiilor cardiace.

Oamenii de ştiinţă britanici au analizat datele referitoare la stilul de viaţă al unui număr de 11.000 de adulţi scoţieni (fumat, activităţi fizice, igienă dentară). Ei au recoltat şi probe de sânge pentru a determina nivelul de inflamaţii din organism.

Ei au analizat şi numărul de internări şi decese înregistrate în Scoţia în perioada de monitorizare, 1999 - 2007. În total au existat 555 de evenimente cardiovasculare, dintre care 170 au cauzat decese, într-o perioadă de monitorizare de opt ani.

Rezultatele au demonstrat că igiena dentară a voluntarilor a fost în general satisfăcătoare, 62% dintre participanţi declarând că merg la stomatolog la fiecare şase luni, iar 71% afirmând că se spală pe dinţi de două ori pe zi.

După ce au fost luaţi în considerare şi factorii de risc cardiovascular cunoscuţi (clasa socială, obezitate, fumat, antecedente familiale), cercetătorii britanici au descoperit că voluntarii care au declarat că se spală pe dinţi de mai puţin de două ori pe zi prezentau un risc de maladii cardiace cu 70% mai mare comparativ cu cei care se spălau pe dinţi de două ori pe zi.

Persoanele cu o igienă dentară precară prezintă, totodată, în organism markeri sangvini ai inflamaţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici