Imaginea unei farfurii, noul ghid al americanilor pentru o alimentaţie sănătoasă

Tradiţionala piramidă a alimentelor a fost înlocuită cu imaginea unei farfurii, în care sunt reprezentate proporţiile optime de fructe, legume, cereale şi proteine din dieta zilnică, cu ocazia prezentării la Washington a noului ghid pentru o alimentaţie sănătoasă.

1410 afișări
Imaginea articolului Imaginea unei farfurii, noul ghid al americanilor pentru o alimentaţie sănătoasă

Imaginea unei farfurii, noul ghid al americanilor pentru o alimentaţie sănătoasă (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Noul ghid, lansat de Departamentul american pentru Agricultură (U.S. Department of Agriculture/ USDA) îi îndeamnă pe americani să adopte o dietă zilnică în care fructele şi legumele să deţină o pondere mai mare ca în trecut, informează cnn.com.

Astfel, potrivit USDA, jumătate din acea farfurie trebuie să conţină fructe şi legume, iar cealaltă jumătate trebuie să conţină cereale integrale şi proteine provenind din carne slabă. În imaginea prezentată de USDA se află şi un mic bol, alături de farfuria principală, în care experţii americani sugerează produsele lactate cu un conţinut mic de grăsimi - lapte sau iaurt degresat sau semidegresat.

Noua imagine a farfuriei zilnice, denumită MyPlate, a fost concepută pentru a le reaminti americanilor nevoia de a adopta obiceiuri alimentare mai sănătoase, într-o epocă în care o treime dintre copiii americani şi peste două treimi din adulţii din Statele Unite sunt supraponderali şi obezi.

La eveniment, organizat joi, la Washington, au fost prezenţi Tom Vilsack, secretarul de stat pentru Agricultură, prima doamnă a Statelor Unite Michelle Obama şi medicul chirurg Regina Benjamin.

De altfel, Michelle Obama a condus în ultimii ani o campanie naţională pentru promovarea dietei sănătoase şi practicarea exerciţiilor fizice, intitulată "Let's Move", creată cu scopul de a reduce obezitatea infantilă pe teritoriul american pe parcursul unei generaţii.

Scopul pentru care a fost creată MyPlate este de a simplifica informaţiile de ordin nutriţional, a spus prima doamnă a Statelor Unite. Totodată, Michelle Obama a spus că noul logo nu va putea să pună capăt de unul singur epidemiei de obezitate care afectează această ţară. În opinia ei, copiii americani au nevoie de a duce un stil de viaţă activ, iar părinţii lor trebuie să rămână vigilenţi, pentru a putea face alegerile alimentare corecte.

MyPlate reflectă, totodată, o altă schimbare care trebuie adoptată în dieta zilnică. Cerealele, care erau reprezentate cu precădere la baza precedentelor piramide ale alimentelor, ocupă o poziţie mai puţin dominantă în noua farfurie. Acest lucru nu înseamnă însă că USDA pune un accident mai mic pe carbohidraţi.

"Din punct de vedere nutriţional, carbohidraţii reprezintă centrul dietei noastre", a declarat Marisa Moore, purtătoarea de cuvânt a American Dietetic Association. "Fructele reprezintă o sursă bună de carbohidraţi, iar cele mai multe dintre legume sunt şi ele o sursă de carbohidraţi, ca şi pastele şi orezul. Ele vor fi prezente în continuare în dietă. Noul ghid reprezintă o majorare a cotei de legume şi fructe", a adăugat Marisa Moore.

MyPlate a fost concepută în concordanţă cu cele mai recente recomandări formulate în ianuarie de USDA, potrivit cărora americanii trebuie să consume cereale integrale, nu cereale rafinate, precum orezul alb şi pâine albă, care sunt lipsite de anumite nutrimente precum vitamine, fibre şi fier.

Ghidul de recomandări dietetice din 2010 le sugerează americanilor să consume mai puţine calorii, să îşi alcătuiască meniul astfel încât fructele şi legumele să ocupe jumătate din farfurie, să reducă consumul de sare şi să bea apă, în loc de băuturi carbogazoase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici