Încăzirea globală ar putea avea şi o parte bună: scoaterea la iveală a noi comori arheologice

Încălzirea globală cauzează descompunerea mumiilor în Siberia, acoperirea cu nisip a piramidelor din Sudan şi implozia din templele maya, însă poate şi scoate la iveală noi comori arheologice, precum Ötzi, războinicul de 5.300 de ani, descoperit într-un gheţar alpin în 1991.

82 afişări
Imaginea articolului Încăzirea globală ar putea avea şi o parte bună: scoaterea la iveală a noi comori arheologice

Piramidele din Meroe, Sudan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arheologul Henri-Paul Francfort, care conduce misiuneaarheologică franceză în Asia Centrală, vorbeşte despre consecinţeledezgheţului, extinderii deşertului, creşterii apelor şiintensificării precipitaţiilor şi uraganelor. Astfel,dezgheţul ameninţă să şteargă urmele excepţionale lăsate detriburile nomade de sciţi, pentru că permafrostul, un pământîngheţat în permanenţă, care le-a conservat până în prezent, setopeşte. Trupurile mumificate, înhumate alături de cai sacrificaţi,obiecte din lemn, blănuri, riscă să se descompună, explicăFrancfort.

"Ne uitam, alături de colegii ruşi, la partea de sol care setopeşte în fiecare sezon şi care este din ce în ce mai adâncă. Dacănu anticipăm, foarte curând va fi prea târziu", avertizeazăarheologul francez, confirmând totodată că o parte importantă dindomeniul arctic s-a topit în 2010.

Pe de altă parte, în 1991, în Tirolul italian, "cu siguranţă cătopirea unui gheţar aflat la altitudine a permis scoaterea lalumină a lui Ötzi, războinic din epoca de piatră", adaugăFrancfort. Topirea gheţarilor, în special în Norvegia, scoate laiveală cu regularitate noi vestigii.

Un alt motiv de îngrijorare este creşterea niveluluimării care ameninţă zonele de coastă. Oamenii deştiinţă estimează că nivelul apei va creşte cu apeoximativ un metrupână în 2100.

"Creşterea nivelului apelor în anumite insule ale Pacificului vaduce în mod sigur la distrugerea tuturor siturilor de pe coastă. ÎnTanzania, prin eroziunea coastei, a fost distrus deja un perete alfortului Kilwa, construit de portughezi în 1505", a mai spusFrancfort. De asemenea, în Bangladesh, oraşul Panam-Sonargaon,centru al regatului Bengalului din secolul al XV-lea până însecolul al XIX-lea, inclus în patrimoniul UNESCO, este inundat curegularitate.

Înmulţirea fenomenelor climatice extreme, în special aciclonilor cu cantităţi extraordinare de apă, îi preocupă şi pearheologi, subliniază Dominique Michelet, specialist francez înarheologia din America.

El dă ca exemplu cel mai mare oraş precolumbian din America -Chan Chan, din Peru, capitala fostului regat chimú - afectat deinundaţiile provocate de El Niño, dar şi templul maya dinTabasqueño, Mexic, distrus de ciclonii Opalo şi Roxana, în 1995, şiapoi restaurat.

"În sultanatul Oman, ciclonii Gonu, în 2007 şi Phet, varatrecută, au acoperit complet cu nisip situri datând din mileniileal 5-lea şi al 6-lea înaintea erei noastre", spune şi VincentCharpentier, de la Institutul francez de cercetări arheologicepreventive.

Nisipul este unul din cei mai mari duşmani ai vestigiilor, înspecial în deşert. Şi în Sudan, dunele care înconjoară oraşulMeroe, capitala regatului Nubia din secolul al III-lea înainteaerei noastre şi până în secolul al IV-lea era noastră, "atacă"piramidele unde sunt îngropaţi foştii suverani.

Potrivit lui Dominique Michelet, este indispensabil să fie trasun semnal de alarmă, pe lângă inventarierea siturilor în pericolfăcută de UNESCO.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici