Inscripţie din perioada ultimului rege al Iudeii, descoperită la Ierusalim

O inscripţie veche de 2.600 de ani purtând numele unui oficial de la curtea ultimului rege al Iudeii, Sedecias, menţionat şi în Biblie, a fost descoperită în Ierusalim, au anunţat arheologii israelieni.

117 afișări
Imaginea articolului Inscripţie din perioada ultimului rege al Iudeii, descoperită la Ierusalim

Inscripţie din perioada ultimului rege al Iudeii, descoperită la Ierusalim (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am descoperit amprenta în argilă, remarcabil de bine conservată, a unei peceţi purtând numele Gedaliah, fiul lui Pashur", un oficial de la curtea regelui Sedecias, menţionat în Biblie (Ieremia 21-1), a declarat coordonatorul săpăturilor arheologice, Eilat Mazar.

Aceasta a spus că amprenta, cu un diametru de un centimetru, a fost descoperită alături de o a doua, purtând numele unui alt oficial de la curtea regelui, care a fost adusă la lumina zilei în 2005.

Potrivit arheologului, este vorba de "o descoperire excepţională", pentru că rar se găsesc amprente de peceţi atât de bine conservate.

Reputatul arheolog Israël Finkelstein, autorul bestseller-ului "La Bible dévoilée" ("Biblia dezvăluită"), a ţinut să modereze entuziasmul stârnit de descoperire.

"Zeci de amprente de peceţi din acea epocă au fost deja descoperite, unele dovedindu-se a fi falsuri", a declarat acesta, amintind că muzeul Luvru deţine două peceţi autentice din Iudeea, cu un secol mai vechi decât cele din epoca lui Sedecias.

"O astfel de descoperire prezintă interes, însă nu modifică părerile despre regatul lui Sedecias, a cărui existenţă a fost deja atestată, confirmând textul biblic", a spus acesta.

Săpăturile, efectuate în cartierul Silwan, în estul Ierusalimului, au permis aducerea la suprafaţă a ruinelor unui palat cu o lungime de aproximativ 30 de metri.

Vasal al regelui Babilonului, Nabucodonosor, Sedecias a murit în 586 î.Hr., după înăbuşirea revoltei regatului Iudeii împotriva Babilonului şi cucerirea Ierusalimului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici