Insomnia creşte riscul de declanşare a crizelor cardiace

Insomnia, o afecţiune de care suferă peste o treime din populaţia lumii, creşte riscul de declanşare a crizelor cardiace, afirmă autorii norvegieni ai unui studiu publicat luni în Statele Unite ale Americii.

614 afișări
Imaginea articolului Insomnia creşte riscul de declanşare a crizelor cardiace

Insomnia creşte riscul de declanşare a crizelor cardiace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest studiu tinde să confirme cercetările precedente, mai puţin ample, care asociau insomnia cu hipertensiunea arterială.

Savanţii norvegieni susţin că riscul de declanşare a crizelor cardiace creşte cu un procent cuprins în intervalul 27%-45%, în funcţie de cât de gravă este insomnia de care suferă o persoană.

Pentru studiul lor, publicat în revista Circulation de American Heart Association, ei au stabilit trei mari simptome ale insomniei cu o evaluare corespunzătoare a riscului cardiac.

Primul dintre ele, care corespunde dificultăţii de a adormi în fiecare seară, pe parcurs de o lună, creşte riscul de producere a crizelor cardiace cu 45%.

Al doilea simptom - dificultatea de a rămâne adormit aproape în fiecare noapte pe parcurs de o lună - creşte riscul de producere a unui atac de cord cu 30%.

Al treilea simptom - când pacientul nu se simte odihnit după ce se trezeşte, timp de mai mult de o dată pe săptămână - creşte acest risc cu 27%.

Acest studiu s-a bazat pe răspunsurile la un chestionar despre insomnie la care au participat 52.610 norvegieni, în cadrul unui studiu medical realizat între 1995 şi 1997. Autorii au examinat dosarele medicale furnizate de spitale şi statisticile referitoare la decesele înregistrate în aceeaşi perioadă.

Studiul a fost coordonat de medicul Lars Erik Laugsand de la Departamentul de ştiinţă, tehnologie şi sănătate publică din cadrul Universităţii Trondheim.

Un alt studiu, realizat de cercetătorii americani în Marea Britanie, publicat în 2007, indică faptul că o diminuare a duratei somnului pentru persoanele care dorm în mod obişnuit între şase ore şi opt ore antrenează o creştere cu 110% a riscului de deces de origine cardiovasculară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici