ISS se pregăteşte pentru viitoarele taxiuri spaţiale: Doi astronauţi au efectuat o ieşire pe orbită

Doi astronauţi americani au efectuat, sâmbătă după-amiază, o ieşire de peste şase ore pe orbită, cu misiunea de a instala echipamentele de conectare dintre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi viitoarele taxiuri spaţiale private, care vor fi lansate în 2017, informează francetv.info.

296 afișări
Imaginea articolului ISS se pregăteşte pentru viitoarele taxiuri spaţiale: Doi astronauţi au efectuat o ieşire pe orbită

ISS se pregăteşte pentru viitoarele taxiuri spaţiale: Doi astronauţi au efectuat o ieşire pe orbită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ISS se afla la o altitudine de 435 de kilometri deasupra Oceanului Pacific în momentul în care cei doi astronauţi americani au ieşit pe orbită. Barry Wilmore şi Terry Virts au fost ghidaţi de inginerii NASA aflaţi pe Terra, pentru a pregăti viitoarele conectări la ISS ale vehiculelor spaţiale private. Misiunea lor a constat în desfăşurarea a peste 100 de metri de cabluri, cu care viitoarele capsule spaţiale americane vor putea să se fixeze de ISS, începând din 2017.

În curând, NASA va putea să îşi reducă dependenţa de capsulele ruseşti Soyuz, singurele vehicule spaţiale care asigură în prezent accesul astronauţilor la bordul ISS.

Cea de-a 185-a ieşire pe orbită operată în cadrul proiectului ISS s-a desfăşurat conform programului, iar costumele celor doi astronauţi, care au oferit inginerilor de la NASA câteva motive de îngrijorare vineri, au funcţionat perfect. Cei doi astronauţi au revenit apoi fără probleme la bordul staţiei.

Ieşirea pe orbită a astronauţilor Barry Wilmore şi Terry Virts fusese amânată pentru 24 de ore, vineri, întrucât NASA a solicitat o verificare amănunţită a costumelor de astronaut de la bordul ISS.

Cei doi astronauţi au ieşit în cele din urmă pe orbită sâmbătă, în jurul orei 13.45 GMT cu două pachete mari, conţinând cabluri şi diverse echipamente. Misiunea a constat în instalarea echipamentelor şi a sistemelor care vor permite conectarea viitoarelor vehicule spaţiale americane la ISS si care vor fi construite de companiile private SpaceX şi Boeing. Acele vehicule spaţiale vor transporta astronauţi la bordul ISS începând din 2017 în baza unor contracte semnate cu NASA.

Alte două ieşiri pe orbită sunt prevăzute pentru miercuri, 25 februarie, şi duminică, 1 martie. Cei doi astronauţi vor trebui să instaleze peste 110 metri de cabluri şi echipamente.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici