Jumătate dintre bărbaţii vest-europeni au în comun secvenţe din ADN-ul faraonului Tutankhamon

Aproape 70% dintre britanici şi jumătate dintre toţi bărbaţii vest-europeni sunt înrudiţi cu faraonul egiptean Tutankhamon, au anunţat, luni, geneticienii elveţieni.

1225 afișări
Imaginea articolului Jumătate dintre bărbaţii vest-europeni au în comun secvenţe din ADN-ul faraonului Tutankhamon

Jumătate dintre bărbaţii vest-europeni au în comun secvenţe din ADN-ul faraonului Tutankhamon

Savanţii de la iGENEA din Zurich, un centru de cercetări genealogice pe baza ADN-ului, au reconstituit profilul genetic al tânărului faraon Tutankhamon, care a urcat pe tron la vârsta de nouă ani, profilul genetic al tatălui său Akhenaten şi pe cel al bunicului său Amenhotep al III-lea, pe baza unui documentar realizat pentru Discovery Channel.

Rezultatele au relevat faptul că Tutankhamon aparţinea unui anumit grup de profile genetice, cunoscut sub denumirea de haplogrupul R1b1a2, din care fac parte peste 50% din bărbaţii din Europa de Vest, indicând faptul că ei provin dintr-un strămoş comun.

Sub 1% dintre egiptenii din zilele noastre fac parte din acest haplogrup, potrivit iGENEA.

"A fost foarte interesant să descoperim faptul că el (Tutankhamon, n.r.) aparţinea unui grup genetic din Europa - erau multe alte grupuri posibile în Egipt din al căror ADN ar fi putut să provină", a declarat Roman Scholz directorul iGENEA.

Aproximativ 70% dintre bărbaţii spanioli şi 60% dintre bărbaţii francezi aparţin grupului genetic din care făcea partea acest faraon ce a condus Egiptul în urmă cu peste 3.000 de ani.

"Credem că acel strămoş comun a trăit în Caucaz în urmă cu circa 9.500 de ani", a declarat Scholz.

Se crede că primele migraţii ale haplogrupului R1b1a2 spre Europa au început odată cu răspândirea agriculturii în jurul anului 7000 î.e.n., afirmă cercetătorii de la iGENEA.

Savanţii nu au aflat deocamdată cum au ajuns în Egipt strămoşii pe linie paternă ai lui Tutankhamon, venind din regiunile lor de origine.

Oamenii de ştiinţă elveţieni au declarat că efectuează deja alte teste ADN pentru a căuta şi identifica acele persoane care reprezentă cele mai apropiate "rude" în viaţă ale faraonului Tutankhamon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici