Lansarea navetei spaţiale Endeavour a fost amânată

Lansarea navetei spaţiale americane Endeavour pentru ultima sa misiune, ce urma să aibă loc vineri în prezenţa preşedintelui Barack Obama, a fost amânată pentru 72 de ore, din cauza unei defecţiuni apărute la un termostat al navei, potrivit usatoday.com.

201 afișări
Imaginea articolului Lansarea navetei spaţiale Endeavour a fost amânată

Lansarea navetei spaţiale Endeavour a fost amânată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul a fost făcut de NASA cu circa trei ore înainte de lansarea programată să aibă loc la ora locală 14.47 (19.47 GMT, 22.47 ora României). La acel moment, naveta fusese deja încărcată cu 1,89 de milioane de litri de combustibil la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida.

Naveta Endeavour urma să fie lansată vineri pentru ultima sa misiune, către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), aceasta fiind şi penultima misiune a unei navete spaţiale americane.

Preşedintele Barack Obama a ajuns la Kennedy Space Center, unde urma să asiste la lansare alături de familia sa, după anunţarea amânării evenimentului.

Directorul responsabil cu lansarea, Mike Leinbach, a declarat că a fost constatată o problemă la unul din cele două termostate folosite pentru a preveni îngheţarea conductei de combustibil.

Amânarea lansării, ce nu va putea avea loc mai devreme de luni, la ora locală 14.33 (22.33 ora României), a dezamăgit mii de oameni care au împânzit zona înconjurătoare a centrului Kennedy, aşteptând în parcuri şi pe plaje producerea evenimentului.

După lansarea navetei Endeavour, ultimul zbor al unei navete spaţiale americane va fi efectuat de Atlantis, a cărei lansare este prevăzută pentru data de 28 iunie. După retragerea din circulaţie a navetelor americane - Discovery, Atlantis şi Endeavour -, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru cel mai devreme 2016.

Echipajul de pe Endeavour include şase membri: comandantul Mark Kelly, copilotul Greg Johnson şi patru specialişti - Mike Finckle, Drew Feustel, Greg Chamitoff şi italianul Roberto Vittori de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Principalul obiectiv al acestui zbor este transportarea pe ISS a spectrometrului magnetic Alpha 2 (AMS), un modul experimental de fizică fundamentală, construit cu scopul de a descifra unele dintre cele mai mari mistere ale universului, precum existenţa antimateriei sau natura materiei negre, invizibile. Această materie formează circa 25% din masa universului.

Este pentru prima oară când un spectrometru magnetic va fi trimis în spaţiu.

AMS reprezintă fructul unei colaborări internaţionale, sub coordonarea profesorului Samuel Ting de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), laureat al premiului Nobel pentru fizică pe anul 1976 şi iniţiator al acestui proiect ştiinţific ce va fi transportat de naveta Endeavour.

Circa 60 de laboratoare din 16 ţări participă la acest proiect, principalele contribuţii fiind aduse de Statele Unite, Europa (Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Olanda, Italia, Portugalia, Elveţia), China şi Taiwan.

Pe lângă AMS, naveta Endeavour va transporta modulul Express Logistic Carrier (ELC), care va fi ataşat permanent la ISS.

Endeavour, cea mai nouă dintre navetele americane, a fost lansată pentru prima oară în mai 1992 şi a fost construită pentru a înlocui naveta Challenger, distrusă în catastrofa din 1986.

NASA vrea să economisească bani pentru a dezvolta noi vehicule spaţiale, capabile să călătorească dincolo de orbita ISS.

Agenţia spaţială rusă facturează NASA cu peste 50 de milioane de dolari pentru fiecare loc de la bordul capsulelor Soyuz. La bordul unei capsule Soyuz se pot îmbarca maximum trei astronauţi.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici