Laserele colorate ar putea fi folosite pentru a trata epilepsia

Razele laser colorate ar putea fi folosite pentru a trata diverse afecţiuni cerebrale, precum cele care provoacă epilepsia, potrivit unui studiu american, publicat recent în revista Nature, informează bbc.co.uk.

127 afișări
Imaginea articolului Laserele colorate ar putea fi folosite pentru a trata epilepsia

Laserele colorate ar putea fi folosite pentru a trata epilepsia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O echipă de oameni de ştiinţă de la Massachussets Institute of Technology (MIT) a descoperit o modalitate de oprire a activităţii cerebrale, folosind raze laser galbene şi albastre. Ei speră să pună la punct în viitorul apropiat un dispozitiv prin care să oprească activitatea neuronilor care generează acele impulsuri electrice anormale ce conduc la declanşarea crizelor de epilepsie.

Studiul experţilor americani s-a bazat pe două gene din genomul unor organisme acvatice (alge) care au nevoie de lumină pentru a produce energie. Cele două gene - Arch şi Mac - conţin în structura lor codul genetic care administrează funcţionarea proteinelor ce se activează în condiţii de luminozitate.

Cercetătorii americani au testat funcţionarea genelor Arch şi Mac asupra neuronilor. În acest fel, ei au putut să controleze celulele cerebrale ale şoarecilor cu ajutorul razelor de lumină. Lumina a activat acele proteine care scad voltajul din neuroni şi îi împiedică să genereze un impuls electric care distrug neuronii.

Gena Arc a reacţionat la lumina albastră, iar gena Mac la cea galbenă. Ambele gene au revenit la activitatea normală după încetarea experimentului.

Cercetătorii din cadrul MIT intenţionează să examineze în detaliu circuitele neuronale din creier, în laborator, pentru a descoperi acele zone cerebrale, care, atunci când sunt dezactivate, ar putea trata epilepsia şi alte afecţiuni, precum maladia Parkinson sau durerile cronice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici