Laureat al premiului Nobel pentru medicină: "Oamenii de Neanderthal nu au dispărut”

Un schelet cenuşiu de neanderthal stă la uşa biroului lui Svante Pääbo. Îi lipseşte braţul inferior drept.

4577 afișări
Imaginea articolului Laureat al premiului Nobel pentru medicină: "Oamenii de Neanderthal nu au dispărut”

Sursa Foto - AP News

„Din păcate, fiul meu l-a rupt o dată”, spune Pääbo chicotind, bătând uşor cu mâna pe craniul scheletului, The Guardian

Geneticianul suedez încă se simte uimit că este laureat Nobel pentru Medicină  în octombrie. O sticlă de şampanie stă pe biroul lui, alături de mesaje de felicitare de la prieteni şi colegi. 

Pääbo este creditat cu rescrierea poveştii umanităţii prin realizarea a ceea ce odată a fost considerat imposibil - secvenţierea genomului Neanderthalului prin extragerea ADN-ului antic. El a dat naştere domeniului ştiinţific al paleogeneticii şi a revoluţionat înţelegerea trecutului odată cu descoperirea unui hominim necunoscut anterior (termenul se referă la oamenii moderni şi dispăruţi, precum şi la strămoşii noştri imediati), Denisova, şi stabilirea transferului de gene între Neanderthalienii şi Homo sapiens au avut loc în urmă cu aproximativ 70.000 de ani.

Una dintre primele surprize din cercetările sale a fost să afle că diferenţele genetice dintre neanderthalieni şi toţi oamenii moderni sunt mult mai mici. 

 Cel puţin jumătate din genomul lui Neanderthal, probabil până la 60 până la 70% din el, crede Pääbo, se găseşte la oamenii moderni de azi. „Ceea ce înseamnă că, de fapt, oamenii de Neanderthal nu sunt deloc dispăruţi, ei sunt printre noi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici