Leac pentru Alzheimer? Un medicament anticancer inversează, cu rapiditate, efectele maladiei

Un medicament anticancer a readus cu rapiditate la normal funcţiile cerebrale ale şoarecilor de laborator suferind de maladia Alzheimer. Această descoperire putând conduce la obţinerea unui tratament eficient contra acestei boli incurabile cu efecte devastatoare.

2455 afișări
Imaginea articolului Leac pentru Alzheimer? Un medicament anticancer inversează, cu rapiditate, efectele maladiei

Leac pentru Alzheimer? Un medicament anticancer inversează, cu rapiditate, efectele maladiei (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Medicamentul anticancer bexaroten a făcut nu doar să dispară la acei şoareci 75% din totalul plăcilor betaamiloide, o formă de proteină a cărei acumulare reprezintă una dintre caracteristicile patologice principale ale maladiei Alzheimer, ci a inversat şi simptome ale bolii, precum pierderile de memorie.

La doar 72 de ore după ce au început tratamentul cu bexaroten, şoarecii de laborator - modificaţi genetic pentru a dezvolta un echivalent al maladiei Alzheimer umane - au început să prezinte comportamente normale, au explicat autorii acestui studiu, publicat în revista Science.

Animalele şi-au regăsit memoria şi simţul mirosului, a explicat medicul Daniel Wesson, profesor adjunct de ştiinţe neuronale la Facultatea de medicină Case Western din Cleveland (Ohio, SUA), principalul autor al studiului.

Pierderea simţului mirosului este adeseori primul semn de instalare a maladiei Alzheimer la oameni.

Această descoperire este "fără precedent", afirmă Paige Cramer, cercetător la aceeaşi universitate şi colaborator la acest studiu. "Până acum, cel mai bun dintre tratamentele existente pentru şoarecii de laborator avea nevoie de mai multe luni pentru a elimina plăcile amiloide", a mai spus acesta.

Descoperirea savanţilor americani a avut la bază un studiu din 2008 în care se demonstra faptul că principalul "vehicul" al colesterolului din creier este o proteină numită Apolipoproteina E (ApoE), care facilitează şi distrugerea betaamiloidelor.

O creştere a concentraţiei acestei proteine în creier accelerează "curăţarea" plăcilor amiloide care s-au acumulat.

Maladia Alzheimer apare, în majoritatea cazurilor, atunci când organismul, îmbătrânind, îşi pierde capacitatea de a elimina plăcile betaamiloide care se formează în mod natural în creier.

Se pare că medicamentul bexaroten reprogramează celulele imunitare din creier pentru ca acestea să poată "să devoreze" din nou depozitele amiloide.

Bexarotenul, fabricat iniţial de laboratorul american Ligand Pharmaceuticals sub numele Targretin, a fost aprobat de Agenţia pentru medicamente americană (FDA) în 1999. Medicamentul este folosit pentru a trata un tip rar de cancer, numit limfom cutanat cu celule T.

Laboratorul japonez Eisai a cumpărat drepturile de distribuţie pe plan mondial pentru bexaroten, în 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici