Loţiunile solare ne protejează de razele UV, dar pot distruge mediul înconjurător

Substanţele chimice găsite în loţiunile de protecţie solară sunt găsite în iarba de mare mediteraneană, a constatat un studiu. Acestea pot avea un impact nedorit asupra ecosistemului mediteranean.

139 afișări
Imaginea articolului Loţiunile solare ne protejează de razele UV, dar pot distruge mediul înconjurător

Loţiunile solare ne protejează, dar distrug mediul înconjurător

Substanţele chimice găsite în loţiunile de protecţie solară sunt găsite în iarba de mare mediteraneană, a constatat un studiu. 

Oamenii de ştiinţă au descoperit filtre ultraviolete în tulpinile de Posidonia oceanica, o specie de iarbă de mare găsită pe coasta Mallorca. 

Cercetătorii cred că contaminarea este rezultatul activităţilor recreative şi a deversărilor de deşeuri din destinaţia turistică, transmite  The Guardian

Această enclavă marină este afectată de activităţile portuare, deversarea apei şi mai ales, de turism”, a spus dr. Silvia Díaz Cruz, co-autor al studiului publicat în Marine Pollution Bulletin. „Deoarece Marea Mediterană este puţin adâncă, mică şi foarte închisă, concentraţiile de substanţe chimice care absorb UV pot atinge [niveluri] ridicate.”

Probele au găsit concentraţii diferite de componente din loţiunile de protecţie solară, inclusiv oxibenzonă, avobenzonă 4-metil, benziliden camfor, benzofenonă-4 şi metil parabeni.

În timp ce impactul total al acestor substanţe chimice asupra ierbii marine rămâne necunoscut, cercetătorii sunt îngrijoraţi de potenţialele efecte dăunătoare.

„Dacă descoperim că cremele de protecţie solară afectează fotosinteza şi productivitatea ierburilor marine dincolo de acumulare, vom avea o problemă, deoarece aceste ierburi marine joacă roluri ecologice importante pe coastele mediteraneene”, a transmis profesorul Nona Agawin.

Turiştii sunt avertizaţi să nu mai arunce cutiile şi tuburile cu loţiune pe plajă. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici