Luna, la cea mai mică distanţă de Pământ din ultimii 18 ani, în fază de lună plină - GALERIE FOTO

Luna a ajuns sâmbătă seara la cea mai mică distanţă de Pământ din ultimii 18 ani, în faza de lună plină, fiind cu 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare decât e în mod normal în această fază, potrivit ediţiei online a cotidianului The Hindu.

5507 afișări
Imaginea articolului Luna, la cea mai mică distanţă de Pământ din ultimii 18 ani, în fază de lună plină - GALERIE FOTO

Luna, la cea mai mică distanţă de Pământ din ultimii 18 ani, în fază de lună plină (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fenomenul este cunoscut drept "Super Lună", fiind numit astfel de astrologul Richard Nolle în 1979, şi are loc atunci când Luna se apropie de Pământ mai mult decât în mod normal şi este în faza de lună plină sau lună nouă.

Vezi GALERIE FOTO cu "Super Luna"

În mişcarea ei în jurul Pământului, Luna atinge două extreme: punctul cel mai apropiat de planetă - perigeu - la 363.104 kilometri şi cel mai îndepărtat - apogeu - la 405.696 kilometri. Perigeul coincide cu faza de lună plină o dată la un an, o lună şi 18 zile.

Însă în noaptea de sâmbătă, Luna s-a apropiat de Pământ la 356.577 kilometri - cea mai mică distanţă din ultimii 18 ani între cele două astre. O astfel de apropiere a mai avut loc în 1955, 1974, 1992 şi 2005.

Totodată, a fost cea mai mare şi mai strălucitoare lună plină din tot anul.

Potrivit specialiştilor citaţi de hindu.com, nu există vreo legătură între apropierea Lunii şi producerea de cutremure, datele din ultimii 100 de ani neindicând o astfel de corelaţie. Cutremurele şi tsunami sunt "treburile interne ale Pământului", a spus R.C. Kapoor, de la Institutul de Astrofizică din New Delhi. "Luna poate cauza o maree mai înaltă şi nimic mai mult", a adăugat acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici