Medicament revoluţionar împotriva leucemiei, descoperit de cercetători

Un medicament revoluţionar care distruge celulele canceroase ale pacienţilor adulţi suferind de leucemie limfoidă cronică (CLL) şi care nu afectează celulele sănătoase, a fost conceput de cercetătorii britanici şi italieni, informează dailymail.co.uk.

983 afișări
Imaginea articolului Medicament revoluţionar împotriva leucemiei, descoperit de cercetători

Medicament revoluţionar împotriva leucemiei, descoperit de cercetători (Imagine: Mediafax Foto)

Testele efectuate au demonstrat că noul medicament, intitulat PBOX-15, poate să distrugă chiar şi celulele canceroase ale pacienţilor adulţi care au şanse infime de supravieţuire cu ajutorul tratamentelor actuale. Studiul a fost publicat în revista medicală Cancer Research.

Rezultatele experimentelor de laborator au relevat faptul că acest medicament este eficient în distrugerea celulelor maligne ale pacienţilor suferind de leucemie limfoidă cronică (CLL), lăsând intacte celulele sănătoase din organism.

Cercetătorii de la Trinity College din Dublin (TCD), în parteneriat cu cei italieni de la Universitatea din Sienna, autorii acestui studiu, consideră că noul medicament prezintă "un potenţial semnificativ" şi că este primul capabil de astfel de performanţe medicale.

Mark Lawler, profesor de medicină la TCD, consideră însă că oamenii de ştiinţă vor mai avea nevoie de o perioadă de circa trei-cinci ani înainte ca noul medicament să poată fi folosit în tratamentele curente împotriva leucemiei.

"Încă ne aflăm într-o fază incipientă. Va trebui să ne continuăm cercetările, pentru a vedea dacă nu există efecte secundare, înainte de a putea impune acest medicament ca un potenţial tratament pentru pacienţii umani", a explicat profesorul irlandez.

Studiul indică faptul că noul medicament, PBOX-15, este extrem de activ faţă de celulele canceroase şi că acţionează interferând cu structura acestor celule maligne. Medicamentul activează mecanismul care induce moartea celulelor canceroase, chiar şi a acelor celule care au devenit rezistente la chimioterapie.

Medicamentul a fost testat pe un eşantion alcătuit din 55 de pacienţi şi pare mult mai eficient decât Fluradabine, medicamentul utilizat în tratamentele actuale pentru a distruge celulele canceroase rezistente la terapiile tradiţionale.

În Marea Britanie, aproximativ 3.700 de pacienţi sunt diagnosticaţi în fiecare an cu CLL, un cancer care afectează sângele şi măduva coloanei vertebrale. Boala avansează, de obicei, într-un ritm destul de lent, provocând probleme după mai multe luni sau chiar ani de la declanşarea ei, iar mulţi dintre pacienţi nu răspund aproape deloc la tratamentele actuale.

CLL este cea mai frecvent întâlnită formă de leucemie în rândul adulţilor, afectând peste un sfert din totalul pacienţilor suferind de leucemie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici