Messenger, primul vehicul spaţial plasat pe orbita planetei Mercur

Sonda Messenger a devenit, joi, primul vehicul spaţial pe care omul a reuşit să îl plaseze pe orbita lui Mercur, planeta cel mai apropiată de Soare, au anunţat reprezentanţii NASA.

89 afișări
Imaginea articolului Messenger, primul vehicul spaţial plasat pe orbita planetei Mercur

Messenger, primul vehicul spaţial plasat pe orbita planetei Mercur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sonda Messenger şi-a început mişcarea de rotaţie în jurul planetei Mercur la ora 02.00 GMT. Ea va survola cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar timp de un an.

Vehiculul spaţial şi-a început călătoria prin spaţiu în urmă cu peste şase ani, trecând de mai multe ori foarte aproape de Venus şi de Mercur, fără a se plasa însă pe orbitele acestora.

Instrumentele de la bordul sondei Messenger vor fi activate şi verificate pe 23 martie, iar pe data de 4 aprilie va începe etapa ştiinţifică a misiunii.

Messenger va realiza o rotaţie completă în jurul planetei Mercur la fiecare 12 ore, la o altitudine de 200 de kilometri. Sonda se va afla astfel la o distanţă de 46 de milioane de kilometri de Soare şi la peste 155 de milioane de kilometri de Terra.

Messenger a putut să observe deja suprafaţa planetei, nu însă şi polii acesteia.

Sonda are la bord numeroase instrumente ştiinţifice, inclusiv un sistem de imagistică, un spectrometru de analiză a atmosferei şi a solului şi un spectrometru de observare a plasmei şi a particulelor energetice.

De la lansarea ei, din august 2004, sonda Messenger a parcurs deja aproape 8 miliarde de kilometri în spaţiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici