- Home
- Ştiinţă-Sănătate
-
WASHINGTON, (09.01.2014, 16:21)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Misterul evoluţiei HOLEREI, elucidat. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă despre boala care a făcut milioane de victime în secolul XIX
Cercetătorii australieni şi canadieni au identificat tulpina bacteriană a holerei, o boală vinovată de declanşarea unei pandemii care a făcut milioane de victime în secolul al XIX-lea, după ce au reuşit pentru prima dată să secvenţieze genomul acestui patogen.
1031 afișări

Misterul evoluţiei HOLEREI, elucidat. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă despre boala care a făcut milioane de victime în secolul XIX (Imagine: Shutterstock)
Lucrând pe o porţiune bine conservată a intestinului uneia dintre victime, oamenii de ştiinţă au reuşiy să descifreze misterul acestei bacterii care continuă să facă ravagii şi în zilele noastre în ţările sărace. Studiul lor a fost publicat miercuri în prestigioasa revistă medicală americană New England Journal of Medicine.
Descoperirea este considerată foarte importantă, deoarece, până în prezent, cercetătorii nu reuşiseră să identifice primele tulpini ale bacteriei Vibrio cholerae, un patogen care se dezvoltă în apă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cititul în mașină îți poate provoca rău de mișcare. Un expert explică motivele pentru care ai brusc stări de greață
-
David Popovici, victorie la 100 de metri liber, în Cupa României
-
Războiul din Ucraina, ziua 101, Anul 2. Rusia atacă Ucraina cu rachete de Rusalii
-
Rusaliile 2023 - momentul marcant când Sfinţii Apostoli şi-au început misiunea de a răspândi învăţăturile lui Hristos
Cercetătorii au putut astfel să confirme primul dintre cele două tipuri de holeră, considerat "clasic" şi care s-a făcut vinovat probabil ce declanşarea a cinci dintre cele mai grave şapte epidemii din secolul al XIX-lea. Aproape toate au început în Golful Bengal.
"Înţelegerea evoluţiei unei maladii infecţioase prezintă un potenţial uriaş pentru înţelegerea epidemiologiei sale", a felului în care aceasta evoluează în timp şi a factorilor care îi favorizează transmiterea între oameni", a explicat medicul Hendrik Poinar, profesor de genetică şi director al Centrului de studii asupra ADN-urilor străvechi de la Universitatea McMaster din Canada, unul dintre autorii studiului.
Originea bacteriei vinovate de apariţia holerei a rămas multă vreme un mister, întrucât cercetătorii nu puteau să examineze eşantioane vechi. Acest patogen se ascunde în intestinele victimelor şi nu ajunge niciodată în dinţi şi oase. Din acest motiv, nu există aproape niciodată resturi de ADN ale bacteriei.
Pentru acest studiu, geneticienii au avut acces la o colecţie de ţesuturi umane conservate într-un muzeu de istorie medicală înfiinţată de College of Physicians din Philadelphia în 1858, după ce acest oraş american se confruntase cu o epidemie de holeră cu câţiva ani înainte.
ADN-ul bacteriei utilizate în acest studiu a fost extras din intestinul unui bărbat mort de holeră în 1849.
Savanţii au putut astfel să determine că această tulpină de bacterie, denumită "clasică", şi cea de-a doua tulpină, denumită El Tor, au coexistat la oameni şi în apele estuare timp de multe secole sau chiar multe milenii, înainte de declanşarea pandemiilor din secolul al XIX-lea.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în fiecare an apar pe plan mondial între 3 milioane şi 5 milioane de cazuri noi de holeră care fac între 100.000 şi 120.000 de morţi. Holera afectează în special intestinul subţire şi se manifestă prin tulburări digestive severe - diaree gravă, vomitări excesive - care duc la o deshidratare rapidă şi severă şi chiar la moartea bolnavului, daca boala nu este tratată cu rapiditate.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



PROSPORT.RO

CANCAN.RO



ULTIMA ORǍ
vezi mai multe