Munte subacvatic necunoscut, în largul insulei Sumatra

Un munte subacvatic imens a fost descoperit de o echipă de cercetători în largul insulei indoneziene Sumatra, existnd posibilitatea ca acesta să fie un vulcan potenţial activ şi periculos.

249 afișări
Imaginea articolului Munte subacvatic necunoscut, în largul insulei Sumatra

Munte subacvatic necunoscut, în largul insulei Sumatra

Muntele subacvatic a fost descoperit recent, la o distanţă de 330 de kilometri de oraşul Bengkulu de pe ţărmul insulei Sumatra, în timpul unei misiuni de cercetare a faliilor oceanice apărute după tsunamiul care a devastat regiunea în decembrie 2004.

Cu o înălţime de 4.600 de metri, muntele se află la o adâncime de 1.300 de metri sub nivelul mării. Diametrul acestui con vulcanic este de aproximativ 50 de kilometri.

Deşi are o formă conică, cercetătorii nu ştiu deocamdată dacă muntele nou-descoperit este un vulcan sau dacă este activ, având nevoie de o serie de analize mai amănunţite.

Campania de studiere geologică a fundului oceanic din largul insulei Sumatra este organizată de o serie de institute de stat indoneziene, cu ajutorul Societăţii internaţionale pentru geofizică CGGVeritas şi Institutul pentru fizică a Globului din Paris.

Oamenii de ştiinţă speră să cunoască mai bine mişcările şi geografia plăcilor tectonice din această regiune a Oceanului Indian, epicentrul seismului care a declanşat un tsunami devastator în 26 decembrie 2004. Catastrofa a cauzat, în momentul producerii, peste 220.000 de morţi în mai multe regiuni ale Asiei. Cea mai afectată de cutremur şi valul tsunami declanşat de acesta a fost provincia indoneziană Aceh, unde s-au înregistrat 160.000 de victime.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici