Napoleon a murit din cauza unei insuficienţe renale

Un prestigios medic danez a declarat, marţi, că împăratul Napoleon al Franţei a decedat din cauza unei insuficienţe şi intoxicaţii renale, fapt care contrazice teoriile potrivit cărora acesta ar fi murit otrăvit cu arsenic sau din cauza unui cancer la stomac.

138 afișări
Imaginea articolului Napoleon a murit din cauza unei insuficienţe renale

Napoleon a murit din cauza unei insuficienţe renale (Imagine: Mediafax Foto)

În cartea lansată săptămâna aceasta, "Napoleons nyrer" ("Rinichii lui Napoleon, editura Hovedland), medicul Arne Soerensen spune că împăratul a murit din cauza unor probleme renale şi urinare, bolile sale fiind cronice.

Specialistul în vârstă de 82 de ani, în prezent pensionat, a lucrat la spitalul din Aalborg, nordul Danemarcei, dar este şi foarte pasionat de povestea lui Napoleon. Soerensen a studiat acest personaj istoric timp de 50 de ani, potrivit propriilor declaraţii.

"Napoleon a suferit din tinereţe de o îngustare cronică a canalului urinar, de infecţii cronice ale vezicii urinare, de o boală renală, o nefropatie obstructivă care ar fi putut avea complicaţii mortale", a spus specialistul.

"A suferit de mari dureri în timpul urinării, timp de mai mulţi ani, astfel încât la un moment dat a spus «asta va fi cauza morţii mele»", a mai spus specialistul. Soerensen a explicat că Napoleon suferea de dureri încă din 1790.

Concluziile sale sunt fondate, spune medicul, "pe analize clinice juste ale faptelor care au făcut obiectul, în trecut, numeroaselor interpretări diferite şi eronate ale morţii lui Napoleon".

Napoleon a cucerit mare parte din Europa, dar a fost înfrânt în bătălia de la Waterloo, în 1815. Britanicii l-au exilat pe Insula Sfânta Elena. A murit pe 5 mai 1821, la vârsta de 51 de ani. Numeroase ipoteze au fost avansate pentru a explica moartea împăratului aflat în exil: otrăvire cu arsenic, cancer la stomac sau comportamentul prea zelos al medicilor săi, care i-au recomandat spălături stomacale în exces, fapt care a contribuit la slăbirea inimii lui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici