- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (31.03.2009, 18:28)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA a prezentat viitoarea navă spaţială Orion
NASA le-a prezentat vizitatorilor prezenţi în National Mall din Washington replica în mărime naturală a viitoarei nave spaţiale americane care îi va duce pe astronauţii americani pe Lună şi apoi pe Marte.
Urmărește
1273 afișări
NASA a prezentat viitoarea navă spaţială Orion (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Vehicolul de explorare spaţială Orion, construit de U.S. Navy, va înlocui navetele spaţiale pe care NASA le va retrage din circulaţie în 2010, urmând să devină vârful de lance al programului NASA denumit Constellation Program, ce vizează explorarea Lunii, planetei Marte şi dincolo de acestea.
NASA intenţionează să folosească modulul spaţial Orion pentru a transporta austronauţii către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), începând cu 2015. Capsula spaţială va asigura rotaţia echipajului de pe ISS la fiecare şase luni şi apoi se va îndrepta către Lună şi către Marte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Criză politică în Franţa: Guvernul lui Barnier a fost demis printr-o moţiune de cenzură
-
Reacţia lui Călin Georgescu, după desecretizarea documentelor: Se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat prin orice mijloace să fie oprit
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
Zborurile către Lună sunt programate pentru anul 2020, iar călătoria spre Marte va fi posibilă la mijlocul anilor 2030.
Designul vehiculului Orion are la bază naveta spaţială Apollo, primul vehicul care i-a dus pe astronauţii americani pe Lună. Deşi are o formă asemănătoare, Orion este mai mare, fiind capabil să transporte un echipaj format din şase membri şi a fost construit pe baza tehnologiei din 1960, deja testată, din raţiuni de securitate.
Orion a fost denumit după constelaţia cu acelaşi nume, care desemnează un vânător din mitologia Greciei antice.
O călătorie spre Marte va dura trei ani - între şase şi nouă luni pentru a ajunge pe Planeta Roşie, iar în restul timpului, astronauţii trebuie să aştepte ca planetele să se realinieze pentru a putea să pornească în călătoria de întoarcere spre Pământ.
"Nu avem încredere că tehnologia noastră actuală va putea să reziste acolo trei ani fără se defecteze", a declarat unul din responsabilii NASA.
NASA intenţionează să facă mai întâi câteva zboruri pe Lună, aceastea durând doar trei zile. Fiecare călătorie va dura şase luni, timp în care astronauţii vor instala o tabără lunară unde vor exersa activităţile pe care le vor desfăşura pe Marte.
Experţii Agenţiei spaţiale americane vor să se asigure că membrii echipajului vor putea fi salvaţi din apele Oceanului Atlantic, la nevoie, în cazul în care vor interveni anumite probleme în timpul zborului şi misiunea va fi anulată. Ei vor folosi modelul original Orion, care cântăreşte 8.000 de kilograme.
Pe 6 aprilie, capsula va fi aruncată în apele Oceanului Atlantic, în largul coastelor statului american Florida, cu ajutorul unui vas pe care NASA îl foloseşte pentru recuperarea rachetelor purtătoare ce sunt folosite la lansarea navetelor spaţiale. Instrumentele din interiorul capsulei vor măsura acceleraţia şi forţa centrifugă cu care astronauţii se vor confrunta atunci când vor ameriza.
Printre constructorii implicaţi în acest proiect spaţial se numără Lockheed Martin Space Systems Corporation din Denver şi Orbital Sciences Corp of Dulles din Virginia.
În timpul verii 2009, inginerii de zbor şi medicii Agenţiei spaţiale americane vor analiza aceste date pentru a se asigura că amerizarea nu va fi prea dificilă pentru astronauţi.
Scaunele astronauţilor vor fi instalate în vehiculul spaţial în cursul verii 2009, iar astronauţii urmează să exerseze ieşirea din capsula spaţială, prin propriile forţe, în timp ce modulul are de înfruntat valuri mari.
Totodată, la Moscova a început, marţi, un experiment inedit. Un grup de specialişti cehi au fost însărcinaţi să monitorizeze evoluţia psihologică a şase voluntari ruşi şi europeni care participă la un experiment destinat simulării primului zbor către Marte, cu echipaj uman la bord.
În acest scop, specialiştii de la Universitatea Tomas Bata din Zlin au pus la punct o metodă analitică specială, denumită "harta socială", pentru obţinerea informaţiilor despre structura socială a grupului de voluntari. Cei şase bărbaţi - patru ruşi, un francez şi un german - vor fi închişi împreună, într-o capsulă, timp de 105 zile, iar experţii vor evalua efectele psihologice asupra echipajului unei misiuni spaţiale de lungă durată. Următoarea etapă, prevăzută pentru sfârşitul anului, va consta în închiderea a şase persoane în aceeaşi capsulă, pentru o perioadă de 520 de zile, considerată durata minimă a unui zbor dus-întors între Terra şi Marte.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cine este Eugen Sechila, bărbatul din 'spatele' lui Călin Georgescu. Nimeni nu se aștepta la asta!
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
LEGĂTURILE dintre lumea INTERLOPĂ și Călin Georgescu, s-au făcut AMENINȚĂRI! SCHIMBUL de MESAJE de pe Tik Tok
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe