Naşterea naturală amplifică legătura mamei cu copilul

Mamele care nasc pe care naturală sunt mai receptive la plânsul copiilor, comparativ cu cele care dau naştere prin cezariană, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.

236 afișări
Imaginea articolului Naşterea naturală amplifică legătura mamei cu copilul

Naşterea naturală amplifică legătura mamei cu copilul

Imaginile obţinute prin scanarea creierelor a 12 mame, imediat după ce acestea au născut, au scos la iveală o activitate cerebrală mai intensă în zonele asociate emoţiilor şi motivaţiei, în cazul femeilor care au născut pe cale naturală, informează BBC.

Echipa de la Universitatea Yale, care a coordonat studiul, susţine că explicaţia acestui fenomen este diferenţa hormonală, naşterea naturală eliberând în corpul mamei anumiţi hormoni - printre care şi oxitocină - care provoacă manifestări ale "instinctului matern".

Potrivit aceloraşi experţi, femeile care nasc prin cezariană sunt mai predispuse la depresii postnatale.

"Rezultatele obţinute sprijină teoria potrivit căreia orice variaţie care intervine în procesul natural al naşterii, cum ar fi o intervenţie prin cezariană, alterează experienţa neurohormonală a naşterii, şi poate determina scăderea receptivităţii creierului matern în perioada care urmează naşterii", susţine doctorul James Swain în studiul publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Se pare că mamele care nasc prin cezariană sunt mai detaşate decât cele care au trecut printr-o naştere naturală, dar nu există niciun fel de studii care să ateste faptul că acestea ar avea probleme pe termen lung legate de ataşamentul pentru copil.

"Nu există nicio îndoială că multe femei care au născut prin cezariană s-au dovedit a fi apoi mame minunate", a spus el.

Între 10%-20% dintre totalul naşterilor înregistrate în Marea Britanie sunt efectuate prin cezariană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici