Nivelul de dopamină din creier influenţează capacitatea de a lua decizii

Nivelul de dopamină din creier influenţează capacitatea de a lua decizii, având un impact direct asupra vieţii de zi cu zi, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, informează BBC News.

13982 afișări
Imaginea articolului Nivelul de dopamină din creier influenţează capacitatea de a lua decizii

Nivelul de dopamină din creier influenţează capacitatea de a lua decizii (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Dopamina, o substanţă secretată de creier care are un rol important în determinarea dispoziţiei, ar putea avea impact direct asupra vieţii de zi cu zi.

Experimentul realizat de cercetătorii britanici a testat presupoziţia potrivit căreia alternarea nivelului de dopamină din creier afectează procesul analitic de luare a deciziilor.

Astfel, celor 61 de participanţi la studiu li s-au propus 80 de destinaţii de vacanţă, de la Grecia la Thailanda, şi li s-a cerut să le acorde un punctaj al atractivităţii pe o scală de la unu la şase. Prima dată subiecţilor li s-a dat zahăr şi li s-a cerut să se imagineze în respectivele destinaţii. A doua oară, acestora li s-a administrat un medicament L-Dopa, folosit în general în tratamentul persoanelor cu maladia Parkinson pentru a creşte concentraţia de dopamină din creier. S-a constatat că aceia care au avut un nivel ridicat al substanţei au avut aşteptări mai mari când au acordat puncte destinaţiilor de vacanţă şi au ales în consecinţă.

Studiul a confirmat că dopamina are un rol important în proiectarea plăcerii asociate cu diferite momente viitoare. Coordonatorul studiului, Tali Sharot de la Universitatea UCL, a concluzionat că dopamina are un rol important în procesul de luare a deciziilor importante, fie că este vorba de a alege un job sau a întemeia o familie.

"Când luăm în considerare mai multe opţiuni pentru a lua decizii de viaţă, dopamina are un rol important pentru că semnalizează plăcerile asociate cu anumite evenimente posibile în viitor. În funcţie de aceste semnale noi facem anumite alegeri", a spus Sharot.

El a mai afirmat că persoanele dependente - de heroină sau jocuri de noroc - au tendinţa de a supraestima plăcerea pe care ar putea s-o simtă în asociere cu o anumită activitate, pentru că sistemul care le reglează nivelul de dopamină este disfuncţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici