Nivelul oceanului planetar va creşte cu maximum 82 de centimetri până în 2100

Nivelul oceanului planetar ar putea creşte, în medie, cu 7 - 82 de centimetri până în anul 2100, o consecinţă a încălzirii globale, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience, care confirmă previziunile Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) din cadrul ONU.

218 afișări
Imaginea articolului Nivelul oceanului planetar va creşte cu maximum 82 de centimetri până în 2100

Nivelul oceanului planetar va creşte cu maximum 82 de centimetri până în 2100 (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit studiului preluat de AFP, nivelul oceanului planetar nu va creşte cu câţiva metri până în anul 2100, aşa cum se temeau numeroşi oameni de ştiinţă.

Inundaţiile vor fi mult mai frecvente în anumite regiuni ale lumii, în special în deltele fluviilor, a explicat Mark Siddall, de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, coordonatorul acestui studiu.

"O creştere de 50 de centimetri ar fi foarte periculoasă pentru Bangladesh şi pentru toate regiunile aşezate la joasă altitudine. Iar 50 de centimetri reprezintă doar o valoare medie, pentru că, pe plan local, această creştere ar putea să atingă sau să depăşească un metru", a adăugat Mark Siddall.

Într-un raport publicat în 2007, experţii GIEC, organizaţie din cadrul ONU, au prezis o creştere a nivelului oceanului planetar de 18 - 59 de centimetri, ce ar putea ajunge chiar la 76 de centimetri, dacă se ţine cont de topirea gheţarilor, conform unor modele de previziune ce au luat în calcul o creştere medie a temperaturilor cu 1,1 - 6,4 grade Celsius până în anul 2100.

Fenomenul de încălzire a apelor oceanice este suficient pentru o creştere în volum a acestora, chiar fără să se mai ţină seama de topirea gheţarilor, al cărei impact asupra creşterii nivelului oceanelor a fost estimat la 17 centimetri de către experţii GIEC.

Echipa de specialişti coordonată de Mark Siddall a folosit datele oferite de coralii fosili şi de eşantioanele de gheaţă extrase din calotele glaciare, care au fost introduse în modelele de previziune pe computer, pentru a determina evoluţia nivelului apelor oceanice în ultimii 22.000 de ani.

Cercetătorii britanici au ajuns la concluzii similare celor formulate de experţii GIEC, folosind o metodă diferită, a declarat Mark Siddall.

"Modelul nostru indică faptul că impactul avut asupra nivelului mărilor şi oceanelor de încălzirea climei, în secolul al XX-lea, se va menţine şi în viitor, de-a lungul mai multor secole, şi va reprezenta, totodată, o componentă importantă a modificării climei", a explicat expertul britanic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici