O boală extrem de rară a plămânului, descoperită la un bărbat din Braşov

Un bărbat din Braşov a fost diagnosticat cu o boală extrem de gravă şi rară a plămânului numită legioneloză, o boală foarte asemănătoare cu pneumonia sau gripa, acesta fiind, potrivit medicilor braşoveni, al doilea caz descoperit în ultimul an, la noi în ţară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1098 afișări
Imaginea articolului O boală extrem de rară a plămânului, descoperită la un bărbat din Braşov

O boală extrem de rară a plămânului, descoperită la un bărbat din Braşov

Afecţiunea de care suferă pacientul în vârstă de 60 de ani a fost descoperită de un medic de la Spitalul de Boli Infecţioase de la Braşov, dr. Ramona Ionescu. Aceasta a constatat că este vorba de o boală provocată de o bacterie numită legionella pneumophila, care se transmite prin aer şi apă.

"Pacientul a fost internat prin transfer la Spitalul de Boli Infecţioase în data de 22 octombrie, după ce iniţial a fost internat la Spitalul Judeţean, cu diagnosticul de pneumonie. Starea acestuia însă s-a agravat rapid şi a fost trimis la noi. Aici ne-am dat seama că este vorba despre legioneloză, diagnostic stabilit pîn data de 24 octombrie", a declarat Dr. Ionescu.

Potrivit sursei citate, legioneloza are două forme clinice: una care se manifestă ca o febră pontiac, foarte uşoară, care se prezintă ca un tablou pseudogripal şi poate fi vindecată cu antibiotic, şi cea de-a doua formă este pneumonia a cărei gravitate depinde de starea de imunitate a organismului pacientului.

Pericolul de deces în cazul legionelozei este de 20-35%, dacă pacientul nu este tratat corespunzător şi de 40-50% în cazul în cazul în care pacientul suferă de o boală cronică.

Bărbatul a început să se simtă rău încă din 11 octombrie, însă a refuzat să meargă la spital, crezând că este vorba despre o simplă răceală. Pe data de 13 octombrie, el a fost internat la Spitalul Judeţean Braşov, deoarece s-a simţit foarte rău. Boala s-a agravat extrem de rapid, deoarece bacteria legionella pneumophila se multiplică rapid dacă ajunge în alveolele pulmonare.

Medicii au decis apoi să îl transfere pe pacient la Spitalul de Boli Infecţioase, deoarece pacientul nu răspundea la tratamentul cu antibiotice.

"Infecţia cu legionela se poate depista extrem de rapid printr-un test specific, din urină. Pacientul a fost mutat imedait la Terapie Intensivă deoarece prezenta insuficienţă multiplă de organe şi sisteme şi necesita ventilaţie asistată prin plămân artificial", a adăugat Ramona Ionescu, medic primar de boli infecţioase.

După diagnosticul cu legioneloză, pacientul a fost transferat la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.

Potrivit sursei citate, un alt caz de legioneloză a fost depistat în România anul trecut, la un bărbat din Bucureşti, care a supravieţuit bolii.

Potrivit dicţionarului medical, legioneloza, aşa-zisa "boală a legionarilor", este o pneumopatie acută gravă, cauzată de un bacil Gram negativ, Legionella pneumophila.

Legionella pneumophila supravieţuieşte mai ales în apa de condensare a sistemelor de climatizare şi în apa de distribuţie urbană ( instalaţiile de aer condiţionat, jacuzzi, sauna, picăturile de la duş, fântâni, piscine).

Infecţia este consecutivă inhalării picăturilor de apa deosebit de contaminate. Simptomele bolii se prezintă sub forma unui sindrom pseudogripal care asociază cefalee, dureri musculare şi abdominale, diaree, tuse uscată, o febră uşoară şi senzatia de rău general.

Pneumonia se manifestă printr-o durere toracică, o dificultate respiratorie şi o tuse cu puţină expectoraţie.

Boala începe să se manifeste în 2-10 zile de la contaminare, dar în unele cazuri, perioada de incubaţie poate dura pînă la 20 de zile.

Primul caz de legioneloză a fost descoperit în 1977, în Statele Unite ale Americii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici