O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, a decolat spre ISS - GALERIE FOTO

O capsulă rusească Soyuz a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), marţi, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, având la bord trei astronauţi - doi ruşi şi un american -, în cadrul unei misiuni spaţiale care va dura până în luna septembrie.

380 afișări
Imaginea articolului O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, a decolat spre ISS - GALERIE FOTO

O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, a decolat spre ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ruşii Ghenadi Padalka şi Serghei Revine şi americanul Joseph Acaba au decolat la ora 03.01 GMT, la bordul capsulei Soyuz TMA-04M, din stepele din această fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Capsula s-a plasat pe orbita Terrei la câteva minute după lansare, au indicat specialiştii ruşi.

Conectarea cu ISS este prevăzută să aibă loc joi, la ora 04.39 GMT.

În măsura în care timpul le va permite, astronauţii de la bordul ISS au declarat că intenţionează să urmărească meciurile de fotbal de la Euro 2012, ce vor avea loc în Ucraina şi Polonia în perioada 8 iunie - 1 iulie, dar şi Jocurile Olimpice de vară de la Londra, în perioada 27 iulie - 12 august, a precizat Ghenadi Padalka.

Lansarea acestei capsule Soyuz a fost amânată timp de o lună şi jumătate, după descoperirea unei fisuri într-unul din pereţii vehiculului spaţial prevăzut iniţial pentru această misiune, la care s-a renunţat apoi din motive de securitate.

Rusia a cunoscut o serie de eşecuri în sectorul spaţial în ultimii ani, care au cauzat pierderea mai multor sateliţi, dar şi distrugerea unui vehicul de tip cargo care urma să aprovizioneze ISS.

Comandantul misiunii Soyuz TMA-04M, Ghenadi Padalka, se află la cel de-al patrulea zbor în spaţiu şi a petrecut un total de 585 de ore pe orbita terestră, efectuând numeroase ieşiri în spaţiu.

Rusul Serghei Revine efectuează primul său zbor spaţial, iar pentru americanul Joseph Acaba aceasta va fi prima lui misiune lungă în spaţiu - va avea o durată de 126 de zile -, după un prim zbor de scurtă durată.

Cei trei astronauţi se vor alătura rusului Oleg Kononenko, americanului Don Pettit şi olandezului Andre Kuipers, aflaţi în prezent la bordul ISS.

După ultimul zbor al unei navete spaţiale americane, în iulie 2011, NASA depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS, până la crearea unui nou vehicul spaţial american, prevăzut să fie lansat cel mai devreme în anul 2015.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici