O ieşire pe orbită a astronauţilor de pe Endeavour, afectată de o defecţiune tehnică

A treia din cele cinci ieşiri pe orbită ale astronauţilor de pe naveta Endeavour s-a terminat mai devreme decât era prevăzut, din cauza unei defecţiuni tehnice a sistemului de alimentare cu oxigen, care a condus la acumularea dioxidului de carbon în costumul unuia dintre cei doi cosmonauţi.

13 afișări
Imaginea articolului O ieşire pe orbită a astronauţilor de pe Endeavour, afectată de o defecţiune tehnică

O ieşire pe orbită a astronauţilor de pe Endeavour, afectată de o defecţiune tehnică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

AFP informează că această ieşire în spaţiu s-a încheiat miercuri seară, la ora 20.31 GMT. Ea a durat cinci ore şi 59 de minute, cu aproximativ o jumătate de oră mai puţin decât era prevăzut, a precizat un comentator oficial al postului de televiziune al NASA.

Din cauza unei defecţiuni a sistemului de absorbţie a dioxidului de carbon - un recipient ce conţine hidroxid de litiu - din costumul astronautului Chris Cassidy, responsabilii acestei misiuni spaţiale au decis ca aceasta să se încheie mai devreme decât era prevăzut.

NASA a subliniat, totodată, că acest astronaut nu se afla în pericol iminent. El a avut chiar suficient timp pentru a-şi aranja uneltele înainte de a se întoarce la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), împreună cu colegul său din această misiune, astronautul Dave Wolf.

Decizia de scurtare a acestei ieşiri pe orbită a fost luată înainte de ora 20.00 GMT, în timp ce cei doi astronauţi demontau şi înlocuiau patru baterii ale unei structuri pe care este montată una din cele patru antene solare ale ISS.

Astronauţii au avut timp să înlocuiască două dintre aceste baterii. Ei vor trebui să înlocuiască celelalte două baterii vineri sau luni, în timpul celei de-a patra sau al celei de-a cincea ieşiri pe orbită prevăzute în cadrul misiunii.

Aceste baterii au un termen de valabilitate de şase ani şi jumătate şi pot să se încarce şi să se descarce de peste 38.000 de ori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici