O rachetă japoneză va decola pe 21 iulie pentru a reaproviziona Staţia Spaţială Internaţională

O a treia rachetă japoneză din gama H-2B va decola pe 21 iulie pentru a trimite în spaţiu un vehicul de tip cargo care va reaproviziona Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a confirmat, miercuri, grupul Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

242 afișări
Imaginea articolului O rachetă japoneză va decola pe 21 iulie pentru a reaproviziona Staţia Spaţială Internaţională

O rachetă japoneză H-2B va decola pe 21 iulie pentru a reaproviziona ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lansarea va avea loc de la baza spaţială Tanegashima, în jurul orei 02.18 GMT, dacă vremea va fi favorabilă.

Lansatorul H-2B este capabil să transporte o încărcătură mai mare decât "strămoşul" său H-2A, care a efectuat la rândul său circa 20 de misiuni spaţiale, prin care a plasat pe orbită numeroşi sateliţi.

Noua misiune H-2B, programată de Agenţia de explorare a spaţiului japoneză (JAXA) şi de grupul industrial nipon Mitsubishi Heavy Industries, va consta în trimiterea în spaţiu a modulului HTV3, al treilea vehicul de tip cargo japonez care va transporta echipamente pentru astronauţii de la bordul ISS.

Prima lansare, reuşită, a unei rachete H-2B a avut loc în septembrie 2009, iar cea de-a doua, în ianuarie 2011. Racheta japoneză a lansat cu succes primul şi cel de-al doilea modul HTV spre ISS.

Mai impozantă decât H-2A, echipată cu două reactoare şi patru propulsoare auxiliare, racheta H-2B este rezervată pentru misiuni publice japoneze.

Ea va fi însă utilizată în viitor şi pentru operaţiuni comerciale, după modelul H-2A, ale cărei operaţiuni au fost administrate de Mitsubishi Heavy Industries, în calitate de prestator în domeniul plasării de sateliţi pe orbită.

Vehiculele HTV, denumite "kounotori" (barză, în limba japoneză), pot transporta încărcături de până la 6 tone - alimente, apă şi aparate ştiinţifice.

HTV este un vehicul de tip cargo, fără echipaj uman la bord, de folosinţă unică.

Cel puţin un vehicul HTV se va conecta la ISS în fiecare an, cu misiunea de a reaproviziona staţia cu alimente şi echipamente şi de a prelua de pe aceasta resturile menajere.

Vehiculele de tip cargo automatizate - ATV-ul european, HTV-ul japonez şi capsulele Progress ruseşti - pot să transporte alimente şi echipamente la bordul ISS.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici