Oamenii "aud" şi cu ajutorul pielii

Senzaţiile resimţite la nivelul pielii influenţează felul în care oamenii percep sunetele, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni de la Universitatea British Columbia din Vancouver, publicat recent în revista Nature, informează bbc.co.uk.

25 afișări
Imaginea articolului Oamenii "aud" şi cu ajutorul pielii

Oamenii "aud" şi cu ajutorul pielii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii canadieni au descoperit că o serie de "rafale" de aer, de mică intensitate şi care nu pot fi auzite, dar care însoţesc anumite sunete, influenţează felul în care auzeau participanţii la acest studiu.

În opinia oamenilor de ştiinţă, acest studiu a dovedit faptul că elementele audio şi video nu sunt singurii factori importanţi care determină felul în care aud oamenii.

Se cunoaşte de mult timp deja faptul că indiciile vizuale prezente pe faţa unui vorbitor pot să îmbunătăţească sau să interfereze cu felul în care o altă persoană aude discursul respectivei persoane.

Cercetătorii canadieni de la Universitatea British Columbia din Vancouver au dorit să afle dacă senzaţiile tactile influenţează felul în care sunt auzite sunetele.

Ei au comparat sunetele "pa" şi "ta" care, atunci când erau rostite, erau însoţite de un uşor curent de aer, ce nu poate fi auzit, cu sunetele care nu conţin particulele "ba" şi "da".

În acelaşi timp, câţiva dintre voluntari s-au aflat în faţa unui mic curent de aer, aplicat în zona palmelor sau al cefei.

Cercetătorii au descoperit astfel că particulele "ba" şi "da", cunoscute ca fiind sunete neaspirate, au fost percepute ca echivalentele lor aspirate, "pa" şi "ta", atunci când pronunţia lor a fost însoţită de un curent de aer.

Studiul sugerează faptul că oamenii folosesc informaţiile senzoriale tactile, împreună cu alte indicii, pentru a descifra ceea ce li se spune.

Această descoperire ar putea conduce la o serie de progrese în domeniul tratamentelor aplicate persoanelor care suferă de diverse deficienţe auditive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici