Oamenii cu tulburări mintale, influenţaţi de personajele din serialele TV

Personaje suferind de tulburări mintale, precum protagonistele serialelor "Homeland" şi "Girls", încep să influenţeze pozitiv modul în care sunt percepute în viaţa reală aceste maladii şi îi pot ajuta pe pacienţi să se confrunte cu boala.

765 afișări
Imaginea articolului Oamenii cu tulburări mintale, influenţaţi de personajele din serialele TV

Personajele din serialele TV influenţează modul în care sunt percepute bolile mintale

În serialul de succes "Homeland" - recompensat cu cinci premii Globul de Aur şi opt Primetime Emmy -, agenta CIA Carrie Mathison (Claire Danes) suferă de tulburare bipolară, iar, în al treilea sezon al producţiei TV, care a debutat recent în SUA, aceasta începe să se trateze singură, apelând la exerciţii fizice şi terapii alternative, informează time.com.

Comentând deciziile personajului Carrie, specialiştii de la Asociaţia de psihiatrie americană spun că modul în care aceasta îşi tratează simptomele bolii sale poate influenţa modul în care sunt priviţi şi trataţi pacienţii din viaţa reală şi îi poate ajuta în acelaşi timp pe cei care suferă de tulburări mintale să lupte cu boala.

Un alt serial de succes în care protagonista suferă de o tulburare psihică este "Girls", unde personajul principal, Hannah (Lena Dunham), este diagnosticată cu tulburare obsesiv-compulsivă.

Experţii în sănătate mintală susţin că există un aspect pozitiv al abordării afecţiunilor mintale în filme. Pe de o parte, apar tot mai multe personaje cu tulburări psihice în filme, iar pe de altă parte, simptomele şi tratamentele sunt prezentate într-un mod mai detaliat.

"Cred că «Homeland» prezintă multe lucruri care nu numai că sunt exacte, ci şi lăudabile", declară doctorul Vasilis Pozios, membru al Asociaţiei de psihiatrie americană.

Faptul încurajator în legătură cu personajele precum Carrie şi Hannah este acela că, în afara episoadelor maniacale, amândouă duc vieţi destul de "normale".

"Există destul de puţine descrieri exacte ale bolilor mintale, dar descrierea unor personaje care suferă de boli mintale este şi mai rară", spune Vasilis Pozios.

Cele mai recente producţii cinematografice şi de televiziune au o abordare mai realistă, diferită de filmele mai vechi în care bolnavii erau în primul rând personalităţi psihotice. Filme mai dure, cum ar fi "Halloween", în care Michael Myers evadează dintr-un ospiciu pentru a ucide adolescenţi în oraşul natal, şi thrillere precum "Atracţie fatală/ Fatal Attraction", unde Glenn Close interpretează un personaj violent, cu tulburări de personalitate bordeline, au perpetuat această tradiţie.

Însă, după cum arată şi povestea agentului Carrie Mathison din "Homeland", experienţa unor personaje care se confruntă cu afecţiuni psihice furnizează surse de inspiraţie convingătoare pentru filmele de televiziune şi pentru cele de pe marele ecran, din care au de câştigat atât pacienţii, cât şi industria de divertisment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici