Omul de Neanderthal, eliminat de Homo Sapiens, nu de modificarea climei

Omul de Neanderthal a fost eliminat de Homo Sapiens, la puţin timp după sosirea acestuia în Europa, în urmă cu 40.000 de ani, nedispărând din cauza schimbărilor climaterice, potrivit unui studiu ce a analizat efectele climei asupra biodiversităţii.

445 afișări
Imaginea articolului Omul de Neanderthal, eliminat de Homo Sapiens, nu de modificarea climei

Omul de Neanderthal, eliminat de Homo Sapiens, nu de modificarea climei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Neanderthalienii ar fi putut să ocupe aceleaşi teritorii dacă oamenii moderni, din punct de vedere anatomic, nu i-ar fi îndepărtat", au anunţat cercetătorii de la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franţa, al căror studiu a fost publicat în această săptămână în ediţia online Plos One.

Pentru a ajunge la această concluzie, William Banks de la Universitatea din Bordeaux şi colegii săi din Franţa, Statele Unite şi Africa de Sud au reconstituit pe computer climatul acelei epoci şi au analizat dispersia siturilor ocupate de ultimii neanderthalieni şi de primii oameni moderni, cu ajutorul unui algoritm denumit GARP. Acest instrument a fost folosit, până în prezent, pentru a prevedea impactul avut de schimbările climei asupra biodiversităţii.

"Graţie acestei metode originale şi performante, cercetătorii au identificat teritoriile ocupate de primii homo sapiens care au sosit în Europa şi de ultimii neanderthalieni. Ei au putut să înţeleagă rolul jucat de fiecare factor climatic în distribuţia siturilor ocupate de comunităţile de oameni", informează comunicatul CNRS.

Potrivit concluziilor acestui model de previzionare pe computer, "neanderthalienii din sudul Peninsulei Iberice au fost ultimii care au dispărut, doarece nu au trebuit să intre în competiţie directă cu oamenii moderni în perioada ultimei glaciaţiuni, pentru că respectivele populaţii ocupau teritorii diferite".

Studiile precedente susţineau dispariţia oamenilor de Neanderthal din cauza răcirii climei şi a incapacităţii lor de a-şi adapta metodele de vânătoare, în momentul când speciile de vânat de talie mare, precum mamuţii şi bizonii, au migrat spre sud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici