Operaţia care i-a schimbat viaţa după 15 ani de coşmar. Cum arată bărbatul care a a fost protagonistul celui mai complex transplant facial - FOTO şi VIDEO

Un bărbat în vârstă de 37 de ani, care a trăit timp de 15 ani desfigurat aproape complet, după ce s-a împuşcat accidental în faţă, este protagonistul celui mai complex transplant facial realizat vreodată, medicii declarându-se încântaţi de reuşita operaţiei.

4799 afișări
Imaginea articolului Operaţia care i-a schimbat viaţa după 15 ani de coşmar. Cum arată bărbatul care a a fost protagonistul celui mai complex transplant facial - FOTO şi VIDEO

Operaţia care i-a schimbat viaţa după 15 ani de coşmar. Cum arată bărbatul care a a fost protagonistul celui mai complex transplant facial (Imagine: Shutterstock)

Richard Lee Norris a primit o faţă nouă, dinţi, limbă şi maxilar noi în urma unei operaţii care a durat aproximativ 36 de ore şi care a fost efectuată de o echipă de medici de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland, condusă de chirurgul Eduardo Rodriguez, scrie Daily Mail.

Norris a trăit timp de 15 ani ca un pustnic, ascunzându-se în spatele unei măşti şi ieşind afară doar noaptea. În urma accidentului, bărbatul a rămas mutilat, pierzându-şi nasul, buzele şi mobilitatea gurii.

"Transplantul i-a redat viaţa. Este o experienţă ireală să te uiţi la faţa lui acum. Este greu să nu te holbezi. Înainte de operaţie, oamenii se uitau la el pentru că avea o mască şi erau curioşi de diformitatea lui. Acum, au alt motiv să se uite şi este cu adevărat minunat", a declarat Eduardo Rodriguez. VEZI FOTO

Medicii consideră transplantul de săptămâna trecută un succes, bărbatul primind faţa de la un donator anonim, ale cărui organe au mai salvat cinci vieţi.

La doar şase zile după intervenţie, Richard Lee Norris îşi poate mişca limba, deschide şi închide ochii şi se recuperează mai repede decât de aşteptau medicii. Ei au anunţat, miercuri, că pacientul face progrese mari, fiind capabil să se spele pe dinţi şi să se bărbierească şi în plus şi-a recăpătat simţul olfactiv, pe care l-a pierdut după accidentul din 1997.

"Se uită în oglindă în timp ce se bărbiereşte şi se spală pe dinţi, lucruri pe care nu se aştepta să le facă. La trei zile după operaţie, a cerut o oglindă. Apoi, a pus oglinda jos, m-a îmbrăţişat şi mi-a mulţumit", a povestit Rodriguez în timpul unei conferinţe de presă, în timpul căreia au fost prezentate fotografii şi înregistrări video cu modificările survenite în urma operaţiei.

Bărbatul se află încă în spital şi nu a participat la conferinţa de presă.

Decanul Şcolii de Medicină, dr. E. Albert Reece, prezent la conferinţa de presă, a declarat că operaţia efectuată în urmă cu o săptămână reprezintă "un pas extraordinar". "Este, de asemenea, o procedură istorică şi efectuată în premieră, care credem că va schimba medicina acum şi în viitor", a declarat Reece.

Pentru buna desfăşurare a operaţiei au contribuit aproximativ 100 de medici, oameni de ştiinţă şi specialişti în chirurgie plastică. Succesul intervenţiei a fost rodul a zece ani de cercetări, finanţate de armata americană, care doreşte să utilizeze rezultatele pentru a veni în sprijinul victimelor exploziilor din război.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici