Păianjenii, atraşi de ciorapii transpiraţi

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii bri­tanici şi kenieni, reprezentanţii unei specii de păianjeni, „Anopheles Gambiae”, care vâ­nea­ză ţânţari purtători ai virusului mala­riei, sunt atraşi de mirosul şosetelor transpirate, informează www.jurnalul.ro.

55 afișări
Imaginea articolului Păianjenii, atraşi de ciorapii transpiraţi

Păianjenii, atraşi de ciorapii transpiraţi (Imagine: www.jurnalul.ro)

Specialiştii au apelat la ciorapii purtaţi în prealabil de oameni pentru a stabili dacă păianje­nii, asemenea ţânţarilor pe care îi vânează, sunt atraşi de mirosul pe care îl degajă su­doa­rea uma­nă. Pentru a-şi detecta mai uşor prada, pă­ian­jenii menţionaţi, ce se deplasează în salturi, par să-şi fi dezvoltat capacitatea de a "lo­ca­liza" foarte rapid "aroma specifică" re­pre­zen­tată de mirosul picioarelor transpirate ale oamenilor.

Cercetătorii sunt de părere că locuitorii regiunilor din Africa de Est ar putea "recruta" păianjenii din specia "Evarcha culicivora" pentru a lupta împotriva răspândirii malariei, oferind chiar arahnidelor condiţii optime pentru a trăi în propriile locuinţe sau în imediata apropiere a acestora. Fiona Cross, de la Universitatea Can­terbury, şi Robert Jackson, de la Centrul In­ternaţional de Ecologie şi Fiziologie a In­sec­telor din Kenya, au realizat un studiu asu­pra păianjenilor din specia menţionată, ţinând cont de faptul că sunt singurele animale de pra­dă ce vânează ţânţari care se hrănesc cu sânge uman. Specialiştii presupuneau, chiar înainte de efectuarea experenţei, că sudoarea umană reprezintă un punct de atracţie pentru anumite specii de păianjeni.

Citeşte mai multe pe www.jurnalul.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici