Papa Francisc a recunoscut că teoria evoluţionistă şi Big Bang-ul sunt reale şi că Dumnezeu nu este „un magician cu o baghetă magică”

Teoria evoluţionistă şi Big Bang-ul sunt reale, iar Dumnezeu nu este "un magician cu o baghetă magică"”, a declarat Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice, într-u discurs către Academia Pontificală de Ştiinţe, potrivit The Independent.

10176 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a recunoscut că teoria evoluţionistă şi Big Bang-ul sunt reale şi că Dumnezeu nu este „un magician cu o baghetă magică”

Papa Francisc a declarat că teoria evoluţionistă şi Big Bang-ul sunt reale şi că Dumnezeu nu este „un magician cu o baghetă magică” (Imagine: Hepta)

Adresându-se Academiei Pontificale de Ştiinţe, Papa Francisc a făcut o serie de declaraţii care pun punct "pseudo-teoriilor" creaţionismului şi creaţiei inteligente, care ar fi fost încurajate de predecesorul său, Benedict XVI.

Francisc a explicat că teoriile ştiinţifice nu sunt incompatibile cu existenţa unui creator, argumentând că sunt chiar necesare: "Când citim despre Creaţie Geneză, riscăm să ne închipuim că Dumnezeu a fost un magician cu o baghetă magică care putea face totul. Nu este aşa", a spus Papa.

"Big Bang-ul, despre care astăzi credem că stă la baza originii lumii, nu contrazice intervenţia creatorului divin, ci mai degrabă o impune. Evoluţia în natură nu este în răspăr cu noţiunea creaţiei, pentru că evoluţia necesită crearea fiinţelor care evoluează".

Biserica catolică şi-a construit demult reputaţia de a fi anti-ştiinţă, în istorie rămânând celebru episodul în care Galileo Galilei s-a confruntat cu inchiziţia şi a fost forţat să îşi retracteze teoria „eretică” potrivt căreia Pământul se învârte în jurul Soarelui.

Comentariile Papei Francisc continuă drumul stabilit de Papa Pius al XII-lea care a venit cu o anumită deschidere către ideea evoluţiei şi a îmbrăţişat ideea Big Bang-ului. În 1996, Papa Ioan Paul al II-lea a sugerat la rândul său că evoluţia este "mai mult de o ipoteză"” şi "un fapt dovedit".

Papa Benedict al XVI-lea şi consilierii săi au susţinut că ideea creaţiei inteligente stă la baza evoluţiei, ideea că selecţia naturală în sine este insuficientă să explice complexitatea lumii. 

Giulio Giorello, profesor şi preşedintele Institutului Naţional de Astrofizică din Italia, a spus pentru agenţia de presă italiană Adnkronos că: "Declaraţia Papei este semnificativă. Suntem descendenţii direcţi ai Big Bang-ului care a creat universul. Evoluţia provine din creaţie."

Giulio Giorello, profesor de filozofie şi ştiinţă la Universitata degli Studi din Milano, a spus că el crede că Francisc încearcă să "nu mai amplifice emoţia unor posibile dispute" cu ştiinţa.

Cu toate acestea, Papa Francisc l-a lăudat pe Benedict XVI, dezvelind un bust din bronz al fostului suveran pontif, la sediul Academiei Pontificale de Ştiinţe din Grădinile Vaticanului.

"Ştiinţa, cunoaşterea, înţelepciunea şi rugăciunea i-au îmbogăţit inima şi spiritul său. Să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a dat Bisericii şi lumii prin existenţa şi pontificatul Papei Benedict", a mai declarat Papa Francisc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici