Pelvis uman, vechi de 1,2 milioane de ani, descoperit în Etiopia

Pelvisul unei femei care a trăit în urmă cu 1,2 milioane de ani, descoperit în Etiopia, indică faptul că homo erectus era mai robust şi putea să dea naştere unor copii cu o capacitate a creierului mai mare decât se credea până recent, potrivit unui studiu publicat în Science.

164 afișări
Imaginea articolului Pelvis uman, vechi de 1,2 milioane de ani, descoperit în Etiopia

Pelvis uman, vechi de 1,2 milioane de ani, descoperit în Etiopia (Imagine: anthropology.net)

Acesta este primul pelvis feminin conservat aproape intact care datează din acea perioadă, iar cercetarea lui prin metode moderne le-a furnizat specialiştilor indicaţii preţioase despre modul în care s-au dezvoltat primii oameni.

Forma acestui pelvis, descoperit în 2001, în regiunea Afar din Etiopia, i-a determinat pe cercetători să afirme că homo erectus ar fi putut să aducă pe lume copii cu o capacitate a creierului mult mai mare decât se credea până recent.

"Tot ce aveam până în prezent, în materie de pelvisuri umane, era Lucy - un schelet uman vechi de 3,2 milioane de ani, descoperit tot în Etiopia -, dar ea era mult prea «arhaică» faţă de oamenii moderni", a explicat Sileshi Semaw, profesor la Universitatea Indiana, Bloomington, şi principalul autor al acestui studiu.

Echipa condusă de Semaw a reconstituit pelvisul prin asamblarea fragmentelor de oase şi au descoperit că acesta era cu 30% mai mare decât cea mai recentă estimare a oamenilor de ştiinţă, care se bazase pe analiza scheletului pelvisului unui băiat descoperit în Kenya, vechi de 1,5 milioane de ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici