Persoanele paralizate ar putea să meargă cu ajutorul unor stimuli electrici

Şoareci paralizaţi, cu măduva spinării tăiată, au fost făcuţi să meargă cu ajutorul stimulilor electrici, în combinaţie cu antrenamente regulate şi medicamente, în cadrul unei cercetări, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Nature Neuroscience.

144 afișări
Imaginea articolului Persoanele paralizate ar putea să meargă cu ajutorul unor stimuli electrici

Persoanele paralizate ar putea să meargă cu ajutorul unor stimuli electrici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Experimentul arată că şoareci paraplegici, ale căror fibre nervoase au fost secţionate, pot reîncepe să meargă fără să se încerce refacerea fibrelor secţionate sau să se restabilească circuitul nervos ce leagă măduva spinării de creier.

Rezultatele cercetării pot fi folosite pentru tratarea pacienţilor care au măduva afectată.

"Măduva spinării conţine circuite nervoase care pot genera o activitate ritmică fără o contribuţie din partea creierului, pentru a face să funcţioneze muşchii membrelor inferioare într-un mod care seamănă cu mersul", a explicat Reggie Edgerton, profesor la Universitatea California din Los Angeles şi co-autor al studiului.

Potrivit acestuia, au mai fost făcute studii similare, dar este prima dată când cercetătorii reuşesc să facă animalele testate să îşi poarte întreaga greutate corporală şi să meargă susţinut.

Cercetătorii au tăiat măduva spinării la nişte şobolani adulţi şi le-au aplicat stimuli electrici între vertebre şi membrana exterioară a sistemului nervos, la nivelul vertebrelor lombare sau sacrale. De asemnea, le-au administrat molecule care imită efectele serotoninei, substanţă care acţionează ca neurotransmiţător.

Astfel, mişcările benzii de alergare pe care au fost puşi şoarecii şi impulsurile date de moleculele absorbite au activat o reţea de neuroni şi au avut drept efect o mişcare de mers.

După mai multe săptămâni de antrenament pe banda rulantă, animalele şi-au recăpătat capacitatea de a merge, inclusiv cu spatele, în lateral şi accelerat, purtându-şi greutatea corpului. Dar nu au fost capabili să meargă din proprie iniţiativă.

Acest lucru înseamnă că măduva spinării este "cvasi capabilă de procese cognitive", a explicat Grégoire Courtine, de la Universitatea din Zurich, co-autor al articolului. Acest organ poate percepe schimbările din mediul exterior şi poate interpreta aceste informaţii pentru a îşi modifica modul în care activează diverşi muşchi, a adăugat el.

Cercetătorii lucrează în prezent la conceperea unui dispozitiv pentru oameni, care ar putea fi disponibil în patru ani, a mai spus Courtine. Acest dispozitiv, cu sau fără adaos de medicamente, ar fi aplicabil în cazul accidentelor severe la măduva spinării.

Mai mult de jumătate din cei accidentaţi la măduva spinării au între 16 şi 30 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici