Peste 35 de milioane de persoane suferă de demenţă, la nivel global

Peste 35 de milioane de persoane vor suferi, la nivel global, în 2010, de maladia Alzheimer sau alte forme de demenţă, iar o parte dintre bolnavi nu va primi niciun tratament, potrivit unui raport publicat luni de Alzheimer's Disease International.

53 afișări
Imaginea articolului Peste 35 de milioane de persoane suferă de demenţă, la nivel global

Peste 35 de milioane de persoane suferă de demenţă, la nivel global (Imagine: Mediafax Foto)

Problema se înrăutăţeşte mai ales în ţările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare, unde există puţine facilităţi pentru diagnosticarea şi îngrijirea pacienţilor care suferă de diferite forme de demenţă, a indicat Alzheimer's Disease International, un grup care reprezintă asociaţiile de profil la nivel global.

"Acest raport şi studiile publicate anterior indică faptul că numărul bolnavilor care suferă de demenţă va creşte într-un ritm alarmant", spun specialiştii.

"La nivel global, circa 35,6 milioane de persoane vor suferi de demenţă în 2010. Potrivit estimărilor, numărul acestora va creşte de aproape două ori la fiecare două decenii, până la 65,7 milioane în 2030, respectiv 115,4 milioane în 2050", informează acelaşi raport.

"Această tendinţă este în principal o consecinţă a creşterii numărului de bolnavi din ţările cu venituri mici şi medii", spun autorii raportului.

În lume există puţine tratamente pentru ameliorarea stării de sănătatea a bolnavilor de Alzheimer, cea mai comună formă de demenţă, sau de alte tipuri de demenţe vasculare, provocate de blocarea arterelor din creier.

Medicamentele tradiţionale pot ameliora starea de sănătate a pacienţilor doar temporar, însă aceştia îşi pierd treptat memoria, capacitatea de a se orienta în spaţiu, de a înţelege lumea din jur şi de a avea grijă de ei.

Specialiştii nu au descoperit până în prezent un tratament împotriva maladiei Alzheimer.

"Costurile tratamentelor împotriva demenţei cresc în multe dintre ţările cu venituri mici şi medii", indică raportul.

Documentul citează un studiu publicat în 2005 de Institutul Karolinska din Suedia, care estima că, la nivel global, suma anuală alocată tratării demenţei este de 315 miliarde de dolari, dintre care 227 de miliarde de dolari în ţările dezvoltate şi 88 de miliarde în ţările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Acelaşi raport recomandă guvernelor să facă din diagnosticarea şi tratarea demenţei o prioritate în domeniul sănătăţii publice şi să dezvolte strategii naţionale pentru îngrijirea bolnavilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici