Peştii, printre primele vieţuitoare care se înmulţeau prin fertilizare internă

Primul exemplu de fertilizare internă datează de cel puţin 380 de milioane de ani, metoda de reproducere fiind răspândită şi în rândul peştilor preistorici ce au populat recifele tropicale de corali din perioada devoniană, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

323 afișări
Imaginea articolului Peştii, printre primele vieţuitoare care se înmulţeau prin fertilizare internă

Peştii, printre primele vieţuitoare care se înmulţeau prin fertilizare internă (Imagine: Wikipedia)

Această descoperire aduce noi informaţii despre istoria sistemului reproductiv al tuturor vertebratelor cu dinţi, inclusiv a oamenilor, a explicat Zerina Johanson, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Zerina Johanson şi colegii ei din Australia, unde au fost descoperite aceste fosile, au declarat că actul copulaţiei era practicat de placodermii cu plăci osoase, o specie dispărută de peşti, ce semănau cu rechinii, după ce au descoperit embrioni în interiorul scheletelor unor exemplare aparţinând speciilor Materpiscis, Austroptyctodus şi Incisoscutum.

Descoperirea dovezilor referitoare la comportamentul reproductiv, în urma analizei unor fosile, este foarte rară. Specialiştii nu au realizat acest lucru iniţial, considerând că embrionul descoperit reprezenta resturile ultimei mese servite de exemplarul descoperit.

Oamenii de ştiinţă credeau că speciile de peşti atât de străvechi au avut un sistem de reproducere mult mai primitiv, în care fecundarea icrelor se făcea în apă, cum este cazul multora dintre speciile de peşti din zilele noastre.

Placodermii, considerate cele mai vechi vertebrate cu dinţi, erau prădători neînfricaţi, cu o adevărată armură osoasă în jurul capului, care forma în zona mandibulei un fel de foarfece, ce sfârtecau prada.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici