Piese precolumbiene, restituite statului Panama de către SUA

Statele Unite au restituit statului Panama peste 100 de obiecte arheologice precolumbiene, unele vechi de aproape o mie de ani, care se aflau în mod ilegal în posesia văduvei unui arheolog amator american, a anunţat poliţia federală americană.

16 afișări
Imaginea articolului Piese precolumbiene, restituite statului Panama de către SUA

Reprezentatul FBI, Daniel Roberts (d) şi reprezentantul misiunii diplomatice panameze Abey Saied (Imagine: www.fbi.gov)

Aceste obiecte datând din perioada ce a precedat colonizarea spaniolă, dintre care unele sunt din aur, ce nu pot fi deţinute de persoane particulare, au fost introduse pe teritoriul Statelor Unite la sfârşitul anilor '80 de un arheolog amator şi de soţia acestuia, originară din Panama. Unele au fost vândute de-a lungul anilor, potrivit comunicatului FBI.

"Poporul panamez a fost privat de aceste obiecte unice, care fac parte din patrimoniul său cultural", a declarat Daniel Roberts, reprezentant al FBI, care a restituit aceste obiecte misiunii diplomatice panameze din Statele Unite, în cursul unei ceremonii organizate la sediul FBI din Washington.

Obiectele datează din perioada 1100 - 1500 d.Cr., fiecare piesă fiind evaluată la o sumă cuprinsă între 500 şi 3.000 de dolari, în funcţie de vechimea şi starea lor de conservare.

Decedat în 2004, arheologul amator care a dus aceste obiecte în Statele Unite le-a achiziţionase pe când lucra, în anii '80, ca profesor la o bază militară americană din Panama. Văduva lui nu va fi cercetată de poliţie, au anunţat reprezentanţii FBI.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici