Pilulele contraceptive pot influenţa memoria

Pilulele contraceptive influenţează modul în care femeile care le folosesc îşi amintesc informaţiile legate de anumite incidente, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.

848 afișări
Imaginea articolului Pilulele contraceptive pot influenţa memoria

Pilulele contraceptive pot influenţa memoria (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Specialiştii spun că femeile care folosesc pilula contraceptivă au tendinţa de a-şi aminti aspecte legate de un incident diferite de cele pe care şi le amintesc femeile care nu folosesc această metodă de contracepţie, preluat de dailymail.co.uk.

Pilula, după cum este cunoscută, influenţează modul în care femeile îşi amintesc anumite informaţii, prin modificarea echilibrului lor hormonal, susţin autorii acestui studiu.

Astfel, cele care folosesc pilula contraceptivă prezintă mai mici probabilităţi de a-şi aminti detalii legate de un eveniment, dar îşi amintesc de impactul emoţional general asociat acestuia, mai ales dacă a fost traumatizant - voluntarele au fost rugate să rememoreze un accident rutier în care victima, un băiat, a rămas fără picioare.

Contraceptivele reduc nivelurile de estrogen şi progesteron pentru a preveni sarcina. Aceste substanţe - apanajul părţii stângi a creierului - sunt asociate cu capacitatea femeilor de a-şi aminti în mod logic evenimente, potrivit lui Larry Cahill, neurobiolog care a lucrat la acest studiu, ce sugerează că pilulele ar influenţa performanţele la locul de muncă.

Deşi contraceptivele nu deteriorează memoria, modul în care evenimentele sunt rememorate este diferit. "Este vorba de o schimbare a tipului de informaţie rememorat, nu de un deficit de memorie", a spus şi Shawn Nielsen, coautor al studiului, realizat de cercetătorii de la University of California şi publicat în Neurobiology of Learning and Memory.

În lume, există foarte puţine studii privind efectele cognitive ale pilulei contraceptive şi, în acelaşi timp, peste 100 de milioane de femei folosesc această metodă de contracepţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici