Premieră. Un bebeluş aflat în pântecele mamei a fost operat pe creier

  • Medicii au efectuat o procedură chirurgicală în premieră pentru a remedia o malformaţie potenţial mortală în creierul unui făt, pentru a evita leziunile şi insuficienţa cardiacă după naştere.
  • „Acest lucru ar putea reduce în mod semnificativ riscul de leziuni cerebrale pe termen lung, dizabilităţi sau deces în rândul sugarilor”.
1280 afișări
Imaginea articolului Premieră. Un bebeluş aflat în pântecele mamei a fost operat pe creier

Premieră. Un bebeluş aflat în pântecele mamei a fost operat pe creier

Procedura, descrisă recent în revista Stroke, a reparat o afecţiune de dezvoltare potenţial mortală numită Malformaţia venei lui Galen (VOGM) în creierul fătului.
 
Malformaţia agresivă a vaselor de sânge este o afecţiune rară în care arterele care aduc sângele de înaltă presiune la creier de la inimă se conectează direct la venele din adâncul creierului, în loc să se conecteze la capilarele care încetinesc fluxul sanguin şi livrează oxigenul către ţesutul cerebral din jur, potrivit Independent.
 
Este cea mai frecventă malformaţie vasculară congenitală a creierului, care apare la una din 60.000 de naşteri şi afectează grav inima şi creierul nou-născuţilor după naştere, au declarat cercetătorii, inclusiv cei de la Spitalul de Copii din Boston, SUA.
 
Afecţiunea, care poate fi observată pentru prima dată la o ecografie, provoacă o presiune enormă asupra vieţii bebeluşului şi poate duce la insuficienţă cardiacă sau la alte afecţiuni care pot pune în pericol viaţa nou-născutului.
 
O metodă actuală de tratament implică o procedură pe bază de cateter după naştere, numită embolizare. În cadrul acesteia, conexiunile directe arteră-venă din malformaţie sunt închise pentru a bloca fluxul sanguin în exces către creier şi inimă.
 
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au declarat că această procedură prezintă un risc ridicat şi este posibil să nu reuşească întotdeauna să inverseze insuficienţa cardiacă.
 
Aceştia au spus că, chiar înainte ca bebeluşul să se nască, pot apărea deja leziuni cerebrale grave, ceea ce poate duce la dizabilităţi cognitive pe viaţă şi la afecţiuni care pun în pericol viaţa copilului sau chiar la deces.
 
În cadrul studiului clinic în curs de desfăşurare, cercetătorii au folosit ultrasunete pentru a aborda VOGM înainte de naştere.
 
„Am fost încântaţi să vedem că declinul agresiv observat de obicei după naştere pur şi simplu nu a apărut. Suntem încântaţi să raportăm că, la şase săptămâni, sugarul progresează remarcabil de bine, nu ia niciun medicament, mănâncă normal, ia în greutate şi s-a întors acasă. Nu există semne de efecte negative asupra creierului", a declarat autorul principal al studiului, Darren B Orbach.
 
Bebeluşul a fost adus pe lume prin inducerea naşterii pe cale vaginală două zile mai târziu, când scanările au arătat o normalizare progresivă a debitului cardiac.
 
Cercetătorii au precizat că nou-născutul a fost observat în secţia de terapie intensivă neonatală timp de câteva săptămâni înainte de a fi trimis acasă.
 
În această perioadă, bebeluşul a avut un examen neurologic normal şi nu a prezentat accidente vasculare cerebrale, acumulări de lichid sau hemoragii la scanările RMN ale creierului.
 
„Deşi acesta este doar primul nostru pacient tratat şi este vital să continuăm studiul pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea la alţi pacienţi, această abordare are potenţialul de a marca o schimbare de paradigmă în gestionarea malformaţiei venei lui Galen, în care reparăm malformaţia înainte de naştere şi prevenim insuficienţa cardiacă înainte ca aceasta să apară", a declarat Dr. Orbach.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici