Premiul Nobel pentru Medicină pe 2011: Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) şi Ralph Steinman (Canada)

Cercetătorii Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) şi Ralph Steinman (Canada) au fost recompensaţi, luni, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2011. Cei trei savanţi au fost recompensaţi pentru cercetările lor din domeniul sistemului imunitar.

2354 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru Medicină pe 2011: Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) şi Ralph Steinman (Canada)

Premiul Nobel pentru Medicină pe 2011: Bruce Beutler, Jules Hoffmann şi Ralph Steinman (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Laureaţii premiilor Nobel din acest an au revoluţionat felul în care noi înţelegem funcţionarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activării acestuia", se afirmă în comunicatul emis de comitetul Nobel.

"Bruce Beutler şi Jules Hoffman împart jumătate din premiu, pentru lucrările lor asupra sistemului imunitar înnăscut (moştenit). Ralpf Steinman a fost premiat pentru lucrările sale asupra sistemului imunitar dobândit (în timpul vieţii)", precizează acelaşi comunicat.

Bruce Beutler şi Jules Hoffmann au descoperit proteinele receptoare care recunosc microorganismele pătrunse în corp şi activează sistemul imunitar înnăscut, considerat primul pas făcut de reacţia imunitară a corpului.

Ralph Steinman a descoperit celulele dendritice din sistemul imunitar şi a descris capacitatea lor unică de a activa şi regla imunitatea dobândită, considerată ultima etapă a reacţiei imunitare, în cadrul căreia microorganismele sunt înlăturate din organism, se explică în comunicatul emis de comitetul Nobel.

Bruce A. Beutler s-a născut în 1957, în oraşul american Chicago.

Este absolvent al Universităţii din Chicago şi a lucrat ca cercetător la Rockefeller University din New York şi la University of Texas din Dallas, unde a descoperit receptorii lipopolizaharide (LPS). Din anul 2000, el este profesor de genetică şi imunologie la The Scripps Research Institute din La Jolla.

Jules A. Hoffmann s-a născut în oraşul Echternach din Luxemburg, în 1941.

A studiat la Universitatea Strasbourg din Franţa, pe care a absolvit-o în 1969. După cursurile postuniversitare la Universitarea Marburg din Germania, s-a întors la Strasbourg, unde s-a concentrat asupra cercetărilor de laborator, din 1974 până în 2009. A fost şi directorul Institute for Molecular Cell Biology din Strasbourg, iar în perioada 2007-2008 a fost preşedintele Academiei naţionale de ştiinţe din Franţa.

Ralph M. Steinman s-a născut în 1943, în oraşul canadian Montreal.

A studiat biologia şi chimia la Universitatea McGill, iar apoi a urmat cursurile de medicină la Harvard Medical School din Boston, pe care le-a absolvit în 1968. A colaborat cu Rockefeller University din New York începând din anii 1970, fiind profesor de imunologie la această instituţie începând din 1988 şi directorul Centrului pentru Imunologie şi Maladii Imunitare din cadrul aceleiaşi instituţii.

În 2010, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit cercetătorului britanic Robert Edwards, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro.

Premiul pentru medicină marchează debutul sezonul Nobel, care va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică.

Miercuri, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Câştigătorul premiului Nobel pentru literatură va fi anunţat joi.

Premiul Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 10 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici