Prima rusoaică în spaţiu, în ultimii 20 de ani: Cosmonauta pleacă în misiune în 2014

O cosmonaută din Rusia va participa la o misiune în spaţiu în 2014, evenimentul marcând revenirea femeilor ruse în cursa pentru cucerirea spaţială după o pauză de aproape 20 de ani, a anunţat, miercuri, un oficial de la Centrul de pregătire a astronauţilor de lângă Moscova.

453 afișări
Imaginea articolului Prima rusoaică în spaţiu, în ultimii 20 de ani: Cosmonauta pleacă în misiune în 2014

Prima rusoaică în spaţiu în ultimii 20 de ani: Cosmonauta pleacă în misiune în 2014 (Imagine: NASA)

Elena Serova, în vârstă de 36 de ani, membră a Uniunii cosmonauţilor profesionişti, "se pregăteşte pentru o misiune spaţială care va avea loc în a doua jumătate a lui 2014", a spus Aleksei Temerov, oficial de la centrul de pregătire a astronauţilor cunoscut ca Oraşul stelelor, de lângă Moscova.

Rusia va sărbători anul acesta împlinirea a 50 de ani de la prima misiune în spaţiu a unei femei - sovietica Valentina Tereşkova, pe 16 iunie 1963.

Elena Serova va petrece şase luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), fiind astfel a patra cosmonaută rusă care rămâne în spaţiu o perioadă lungă de timp, a mai spus Temerov.

"Programul de lucru la bordul ISS nu va avea nimic extraordinar. Va fi un program ştiinţific obişnuit. Nu este prevăzută nicio ieşire în spaţiu", a adăugat acesta.

O altă femeie, Anna Kikina, în vârstă de 28 de ani, face parte dintr-un grup de candidaţi avuţi în vedere pentru viitoare misiuni spaţiale. În total, opt persoane au fost selecţionate anul trecut pentru a deveni cosmonauţi, din 304 voluntari, a spus Temerov.

Valentinei Tereşkova i-a urmat în spaţiu Svetlana Savitskaïa, în 1982 şi în 1984.

A treia cosmonaută rusă care a participat la misiuni spaţiale a fost Elena Kondakova, cu un sejur în spaţiu de cinci luni, între 1994 şi 1995, şi apoi cu o misiune de zece zile la bordul unei navete americane în mai 1997.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici