Video Prunariu povesteşte unul dintre evenimentele deosebite la care a luat parte

Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, a povestit unul dintre evenimentele deosebite la care a luat parte în cosmos.

129 afișări

"În momentul în care am făcut o observaţie în spaţiul cosmic, am văzut, la puţin timp după lansare, urma de condensare lăsată de o rachetă care fusese lansată spre spaţiul cosmic. I-am chemat pe colegii mei în faţa hubloului, am luat imediat aparatul de fotografiat, l-am pus la ochi şi am început să fac fotografii", a povestit Prunariu la întâlnirea organizată de Asociaţia pentru studiul fenomenelor aerospaţiale neidentificate.

Fostul astronaut a spus că unul dintre astronauţii ruşi care participa la acel experiment ştiinţific a luat un apart performant şi a filmat şi el ceea ce se întâmpla.

"Cu acel aparat a făcut câteva înregistrări ale dârei de condensare pe care o vedeam noi şi care era frântă la anumite altitudini", a spus Prunariu.

La rotaţia următoare, dâra era mult mai lărgită şi era frântă în mai multe porţiuni.

La prima vedere, astronauţii ruşi au crezut că americanii au lansat o rachetă în spaţiul cosmic şi nu i-au anunţiat.

"După prima rotaţie, am făcut nişte determinări foarte rapide, geometrice, asupra poziţiei în care ne aflam noi şi de unde fusese lansată acea rachetă. Noi zburam pe deasupra Angliei în acel moment, înclinarea noastră faţă de Ecuator era de 51,6 grade, obiectul l-am observat cam pe orizont, până pe orizont erau vreo 2000 de kilometri şi cam la 15-20 de grade stânga faţă de direcţia noastră de înaintare. Am luat o hartă, am identificat poziţia noastră, am făcut calculul şi pica exact Oceanul Îngheţat de Nord unde aveau ruşii submarinele nucleare. În momentul acela au tăcut mâlc, n-au mai pomenit nimic despre locul de lansare, despre cine a lansat, pur şi simplu discutam despre fenomenul fizic şi ceea ce observam" a mai spus Prunariu.

După un congres internaţional, într-un context cu jurnalişi, întrebaţi dacă au obsercvat ceva deosebit ruşii au negat.

"În autocarul care ne transporta către hotel, am stat lângă Vasily Tsibliev şi acesta mi-a mărturisit că a văzut în cosmos două pălării care au zburat paralel cu noi. Am încercat să vorbesc cu ai mei dar mi-au spus să-mi vad de treabă pentru că am fost trimis în cosmos pentru experimente ştiinţifice nu să fac vâlvă cu tot felul de aiureli de acestea tip OZN. Dacă spun mai departe nu o să mă mai lase să zbor, iar eu vreau să zbor în cosmos în continuare, aşa că n-am să povestesc", povesteşte Prunariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici