România, între statele UE cu cele mai rapide creşteri ale capacităţii de inovaţie

România se numără printre statele UE cu cele mai accelerate creşteri ale capacităţii de inovaţie în economie, înaintea crizei financiare, cu rezultate bune în ceea ce priveşte aplicarea cu succes a inovaţiilor în domeniul resurselor umane, exporturilor şi vânzărilor, potrivit unui studiu european.

20 afișări
Imaginea articolului România, între statele UE cu cele mai rapide creşteri ale capacităţii de inovaţie

România, între statele UE cu cele mai rapide creşteri ale capacităţii de inovaţie (Imagine: Cristi Movilă - Mediafax Foto)

Studiul European Innovation Scoreboard 2008, realizat de Institutul de la Maastricht şi Comisia Europeană, indică restrângerea decalajului dintre UE şi SUA, pe de o parte, şi UE şi Japonia, pe de altă parte, în ceea ce priveşte performanţele în materie de inovaţie, datorată în principal progreselor realizate de noile state membre, în special România, Bulgaria şi Cipru.

Deşi se numără printre statele cu punctaje mai mici pentru capacitatea de inovaţie, România se apropie rapid de media UE în acest domeniu. Rezultate mai bune se înregistrează, în particular, în ceea ce priveşte numărul de firme care introduc inovaţii în activitate, precum şi în legătură cu efectele economice ale inovaţiilor, respectiv aplicarea cu succes în zonele resurselor umane, exporturilor şi vânzărilor.

Pe de altă parte, România are probleme în ceea ce priveşte disponiblitatea resurselor de finanţare şi sprijinului acordat de autorităţi pentru activităţile de inovaţie, precum şi legate de drepturile de proprietate intelectuală generate de astfel de iniţiative, se mai arată în studiul citat.

Liderii UE în materie de inovaţie sunt Suedia, Finlanda, Germania, Danemarca şi Marea Britanie, alături de Elveţia, care nu face parte din blocul comunitar.

Deşi decalajul dintre UE şi SUA, şi Japonia, se reduce treptat, investiţiile în inovaţie derulate în cele 27 de state membre sunt încă mai reduse comparativ cu cele realizate în cele mai mari două economii ale lumii.

"Investiţiile în cercetare şi inovaţie sunt vitale, dacă Europa vrea să iasă mai puternică din criza economică şi să se adreseze provocărilor ridicate de schimbările climatice şi globalizare", au declarat, într-un comunicat al CE, comisarii europeni pentru Industrie şi Cercetare, Gunter Verheugen şi, respectiv, Janez Potocnik.

Analizarea stadiului în care se află fiecare stat membru din punct de vedere al inovaţiei este bazată pe performanţele din ultimii cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici