România preia preşedinţia Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic - Mediafax

România preia preşedinţia Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic

România preia preşedinţia Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic (COPUOS) pentru perioada iunie 2010 - iunie 2012, cu ocazia deschiderii celei de-a 53-a sesiuni a Comitetului, care îşi desfăşoară lucrările la Viena, în perioada 9-18 iunie 2010, informează MAE.

111 afişări
Imaginea articolului România preia preşedinţia Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic

Singurul astronaut român, Dumitru-Dorin Prunariu, preşedintele COPUOS (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Singurul astronaut român, Dumitru-Dorin Prunariu, preşedinteleCOPUOS pentru un mandat de doi ani, a fost propus la începutulanului 2009 pentru această funcţie de către Grupul Est-European dela nivelul ONU, fiind ales în unanimitate de cele 69 de statemembre ale COPUOS.

"În calitate de preşedinte al COPUOS, dr.ing. Dumitru-DorinPrunariu va aduce în centrul atenţiei internaţionale subiectulexplorării spaţiale, cu accent pe importanţa beneficiilorspaţiului, având în vedere faptul că în anul 2011 se împlinesc 50de ani de la lansarea primului om în spaţiu, dar şi 50 de ani deCOPUOS. La preluarea mandatului său, Dumitru Prunariu a apreciat căîn această perioadă au fost făcute numeroase descoperiri datorităzborurilor spaţiale cu oameni la bord, s-au studiat şi s-au găsitsoluţiile multor probleme medicale, au fost construite, optimizateşi miniaturizate echipamente şi aparatură medicală vitale pentru atrăi la bordul staţiilor spaţiale, s-au elaborat, testat şi aplicatproceduri eficiente. De altfel, multe dintre aceste descoperiri potfi folosite în viaţa de zi cu zi, iar soluţiile la problemelemedicale, aparatura medicală, echipamente şi proceduri trebuieadaptate pentru a fi compatibile cu condiţiile de activitatedificile terestre, inclusiv în ţările în curs de dezvoltare", searată într-un comunicat al MAE remis, sâmbătă, agenţieiMEDIAFAX.

Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a SpaţiuluiExtra-atmosferic a fost creat de către Adunarea Generală a ONU în1959 şi are drept mandat revizuirea cooperării internaţionale îndomeniul utilizării paşnice a spaţiului extra-atmosferic, avizareaprogramelor în domeniu în vederea includerii acestora subauspiciile ONU, încurajarea cercetării şi diseminării informaţieiprivind aspectele extra-atmosferice precum şi analizareaproblemelor juridice provenind din explorarea spaţiuluiextra-atmosferic.

Programul de aplicaţii spaţiale al ONU este unul dintre cele maiimportante pentru introducerea utilizării tehnologiilor spaţiale înţări cu posibilităţi reduse de investiţii în domeniu. Organismelecreate de Comitet pentru gestionarea prin tehnologii cosmice adiferitelor probleme globale, precum dezastrele naturale şiutilizarea sistemelor de navigaţie şi poziţionare globale suntrezultatul voinţei statelor membre ale ONU de a aplica directiveleglobale privind ameliorarea condiţiilor de viaţă pe pământ şidezvoltarea.

România este membru COPUOS începând cu anul 1959, numărându-seastfel printre membrii fondatori ai acestuia. În cadrul acestuiComitet, România s-a remarcat de-a lungul timpului prin activităţiconstante de promovare şi susţinere a utilizării spaţiuluiextra-atmosferic în scopuri paşnice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici