Rusia a lansat cu succes un nou satelit din sistemul de navigaţie Glonass

Rusia a lansat cu succes luni un nou satelit din sistemul de navigaţie Glonass, de pe cosmodromul din Plessetsk, aflat la o distanţă de 800 de kilometri de Moscova, a anunţat Agenţia spaţială rusă (Roskosmos).

455 afișări
Imaginea articolului Rusia a lansat cu succes un nou satelit din sistemul de navigaţie Glonass

Rusia a lansat cu succes un nou satelit din sistemul de navigaţie Glonass (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Satelitul a fost lansat cu o rachetă Soyuz, la ora 08.25 GMT, şi a ajuns pe orbita corectă la ora 12.03 GMT, a precizat agenţia de presă Interfax.

Prin lansarea acestui satelit, sistemul Glonass numără de acum 31 de sateliţi pe orbită, dintre care 23 sunt deja operaţionali, a precizat Roskosmos.

Ceilalţi sunt fie pe punctul de a intra în exploatare, fie în regim de mentenanţă tehnică, fie în regim de rezervă.

Sistemul Glonass, conceput de Rusia pentru a rivaliza cu sistemul de navigaţie american GPS şi viitorul sistem european Galileo, a înregistrat câteva eşecuri în ultimul an.

În decembrie 2010, trei sateliţi Glonass, care au fost lansaţi cu ajutorul unei rachete Proton, au căzut în Oceanul Pacific, după ce nu s-a reuşit plasarea lor pe orbită, din cauza unei supraîncărcări cu combustibili a lansatorului. Accidentul a determinat amânarea punerii în funcţiune a sistemului Glonass.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici