Rusia vrea să scumpească transportul astronauţilor către ISS

Rusia, care va deţine în curând monopolul asupra zborurilor către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după retragerea din circulaţie a navetelor americane, a anunţat, marţi, că intenţionează să majoreze preţul pentru transportul astronauţilor străini la bordul capsulelor spaţiale Soyuz.

63 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea să scumpească transportul astronauţilor către ISS

Rusia vrea să scumpească transportul astronauţilor către ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, Agenţia spaţială rusă (Roskosmos) şi omologul ei american (NASA), care prevede o retragere din circulaţie a navetelor americane la sfârşitul anului 2010, sunt legate printr-un acord de transport al astronauţilor către ISS, valabil pe perioada 2009 - 2011.

"Avem un acord până la (1 ianuarie, n.r.) 2012, care stipulează faptul că Rusia va fi responsabilă cu aceste servicii. Dar după această dată? Iertaţi-mă, dar preţurile de atunci vor fi complet diferite", a declarat Anatoli Perminov, directorul Roskosmos, citat de agenţia Interfax.

Potrivit acestui oficial rus, noul tarif va trebui să acopere nu doar costurile de lansare, ci şi să contribuie la dezvoltarea industriei spaţiale ruseşti.

În mai 2009, NASA a semnat cu Roskosmos un acord în valoare de 306 milioane de dolari, pentru transportul către ISS şi de pe staţie pe Terra a patru astronauţi, cu ajutorul capsulelor spaţiale Soyuz, în anul 2012.

Potrivit aceluiaşi oficial rus, partea rusă din ISS va fi echipată cu noi module spaţiale, în cazul în care durata de viaţă a ISS va fi prelungită până în 2020, aşa cum a declarat săptămâna trecută preşedintele american Barack Obama.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici