Sandviciurile cu şuncă, duşurile fierbinţi şi sexul, printre cauzele durerii de cap

Sandviciurile cu şuncă, duşurile fierbinţi şi sexul pot fi cauze pentru migrene. În loc să luaţi mereu pastile pentru durerea de cap, ar trebui să vedeţi dacă nu cumva puteţi înlătura cauza, care poate fi un lucru cât se poate de banal.

2902 afișări
Imaginea articolului Sandviciurile cu şuncă, duşurile fierbinţi şi sexul, printre cauzele durerii de cap

Sandviciurile cu şuncă, duşurile fierbinţi şi sexul, printre cauzele durerii de cap (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Atunci când suferiţi de durere de cap, tentaţia imediată este să luaţi o pastilă. Însă depistarea cauzei, poate ajuta la diminuarea durerii şi chiar evitarea apariţiei ei pe viitor.

Durerile de cap sunt unele dintre cel mai frecvent invocate afecţiuni la medicul de familie sau la clinicile de neurologie, spune Giles Elrington, neurolog la Barts and London NHS Trust.

Vestea bună este că, în ciuda temerii generale, o durere de cap este foarte rar simptomul unei tumori pe creier. "Mai puţin de 1% dintre cei care îşi consultă medicul de familie în legătură cu durerea de cap chiar au ceva grav", spune Elrington, citat de dailymail.co.uk.

Durerile de cap, inclusiv migrenele (dureri intense de cap, ce pot dura de la câteva ore până la trei zile, care se repetă şi pot fi asociate cu alte simptome precum greţuri şi fotofobie), au aceeaşi explicaţie fiziologică. Un circuit electric aflat în partea din spate a creierului se declanşează incorect, producând durerea, explică neurologul. "Gândiţi-vă la o alarmă de incendiu care izbucneşte în absenţa focului", mai spune el.

Este important să mergeţi la medic dacă durerea se instalează brusc şi sever, dacă este însoţită de febră, senzaţie de oboseală sau orice deficienţă neurologică, precum pierderile de memorie sau slăbiciunea resimţită pe o parte a corpului, dar şi dacă remarcaţi o schimbare dramatică în modul obişnuit în care se manifestă această durere.

Ştim cu toţii că prea multe pahare cu vin sau stresul pot genera durerea de cap, dar iată câteva posibile cauze mai neobişnuite:

O şedinţă la coafor

Este o cauză surprinzător de comună pentru durerea de cap, care apare din cauza faptului că eşti nevoit să ţii capul dat pe spate în timpul spălării părului. Gâtul stă alungit în mod nefiresc şi astfel este stimulat un nerv care activează circuitul din creier ce declanşează la rândul său durerea. Aceasta din urmă poate apărea la o zi sau două după vizita la coafor, astfel că această cauză este adesea ignorată. În mod asemănător, vorbitul la telefon, ţinând aparatul între umăr şi ureche, poate genera durerea de cap.

Coada la spate

Strângerea părului într-o coadă la spate afectează ţesuturile de la suprafaţa scalpului, cauzând durere. Pălăriile strâmte sau bentiţele pot avea acelaşi efect. Durerea apare de obicei după câteva ore şi este una pulsatilă.

Strănutul

Strănutul, tusea, suflatul nasului pot cauza o durere de cap specifică, din cauza presiunii care se acumulează în creier. Această durere este acută, ascuţită, pulsatilă şi durează de obicei câteva secunde sau câteva minute, fiind mai pronunţată în partea din spate a capului.

Alergatul pe bandă

Poate cauza o durere acută, la câteva secunde după începerea exerciţiului. Explicaţia este faptul că vasele de sânge din cap şi gât se umflă şi presiunea creşte. Poate fi combătută prin schimbarea exerciţiului, cu înotul de exemplu, dar şi cu antiinflamatorii luate cu o jumătate de oră înainte de începerea activităţii fizice. Dacă resimţi brusc durere la cap în timp ce faci sport, este important să mergi la medic pentru a te asigura că nu există alte cauze pentru aceasta, precum o tumoare pe creier sau un vas de sânge spart.

O personalitate anxioasă

Oamenii care au o părere proastă despre ei sunt mai predispuşi la migrene, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Torino. Se crede că această trăsătură îi face pe oameni mai vulnerabili la stres, responsabil de scăderea nivelului de serotonină (substanţă cu un rol important în crearea stării de fericire sau nefericire), fenomen care declanşează durerea.

Sandviciurile cu şuncă

Şunca are în structura sa tiramină şi conservanţi care sporesc afluxul de sânge către creier, declanşând durerea. Spre deosebire de migrena clasică resimţită în câte o parte a capului, durerea de cap cauzată de aditivii din alimente se simte în ambii lobi. Tiramina se regăseşte cel mai mult în alimentele care au fost conservate (afumate, murate, marinate sau fermentate), incluzând brânza, mezelurile, ciocolata, dar şi anumite fructe ca ananasul şi bananele.

Sexul

Durerea de cap este o scuză obişnuită pentru a evita actul sexual, însă acesta poate fi şi o cauză pentru apariţia durerii. Această durere de cap specifică actului sexual se declanşează înaintea sau în timpul orgasmului. Ea afectează aproximativ 1,3% din populaţie, potrivit unor cercetări efectuate la Clinica de Neurologie din Riiskov, Danemarca, şi mai mult bărbaţii decât femeile. Potrivit altor statistici, fenomenul este mai frecvent la cei care fac sex în afara unei relaţii, o posibilă explicaţie fiind că gradul de excitare este în acest caz mai mare.

Durerea apare ca o strângere în partea din spate a capului, probabil din cauza creşterii tensiunii sanguine în creier. Rar această durere este cauzată de o hemoragie cerebrală, însă dacă pe lângă durere mai resimţiţi şi o diminuare a puterii de concentrare, senzaţie de somn, dificultăţi în a vorbi sau a înghiţi, pierderea echilibrului şi greaţă, trebuie să mergeţi urgent la medic.

Duşurile fierbinţi

Duşul cald şi plăcut de dimineaţă poate duce de asemenea la apariţia durerii de cap. Se consideră că schimbările de temperatură afectează tensiunea sanguină, inclusiv în creier, provocând o durere ascuţită în frunte, care atinge punctul culminant la 30 - 60 de secunde de la declanşare. Senzaţia nu durează mai mult de cinci minute. Şi înotul în apă rece sau consumul de îngheţată pot declanşa această durere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici