Sarcina poate schimba pentru totdeauna structura oaselor femeilor - studiu

  • „Scheletul nu este un organ static, ci unul dinamic, care se schimbă în funcţie de evenimentele vieţii”, spun experţii.
  • Naşterea unui copil schimbă permanent componenţa oaselor unei femei, sugerează un nou studiu.
1184 afișări
Imaginea articolului Sarcina poate schimba pentru totdeauna structura oaselor femeilor - studiu

Sarcina poate schimba pentru totdeauna structura oaselor femeilor - studiu

O echipă de antropologi a descoperit că femelele de primate care au născut au niveluri mai scăzute de calciu şi fosfor decât cele care nu s-au reprodus.
 
Oasele lor au înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă a magneziului ca urmare a alăptării.
 
Cu toate acestea, în timp ce alte studii arată că o pierdere de calciu şi fosfor ar putea duce la oase mai slabe, aceste noi descoperiri nu analizează implicaţiile pentru sănătate ale scăderii acestor minerale.
 
În schimb, lucrarea evidenţiază cât de dinamice sunt oasele, care se schimbă şi evoluează odată cu evenimentele vieţii, potrivit Independent.
 
Dr. Shara Bailey, antropolog la Universitatea din New York şi co-autor al studiului, a declarat: „Un os nu este o porţiune statică şi moartă a scheletului. Se ajustează şi răspunde în mod continuu la procesele fiziologice".
 
S-a stabilit de mult timp că menopauza poate avea un efect asupra oaselor femeilor, dar efectul naşterii este mai puţin cercetat.
 
Pentru a aduna aceste rezultate, cercetătorii au studiat rata de creştere a osului lamelar din coapsa primatelor masculine şi feminine.
 
Osul lamelar este principalul tip de os din scheletul unui adult şi este ideal pentru acest tip de investigaţie, deoarece evoluează în timp şi lasă markeri biologici ai acestor schimbări.
 
Dr. Paola Cerrito, studentă la doctorat în cadrul departamentului de antropologie şi al colegiului de stomatologie al Universităţii din New York şi conducător al cercetării, a declarat: „Descoperirile noastre oferă dovezi suplimentare ale impactului profund pe care reproducerea îl are asupra organismului feminin, demonstrând şi mai mult că scheletul nu este un organ static, ci unul dinamic, care se schimbă odată cu evenimentele vieţii”.
 
Pentru a studia aceste oase, cercetătorii au folosit microscopia electronică şi analiza cu raze X cu dispersie de energie pentru a examina compoziţia chimică a mostrelor de ţesut din oase.
 
Această metodă le-a permis oamenilor de ştiinţă să elaboreze modificările nivelurilor de calciu, fosfor, oxigen, magneziu şi sodiu.
 
Primatele studiate au trăit în Sabana Seca Field Station din Puerto Rico şi au murit din cauze naturale.
 
Dr. Cerrito a declarat: „Cercetările noastre arată că, chiar înainte de încetarea fertilităţii, scheletul răspunde în mod dinamic la schimbările în starea de reproducere. Mai mult, aceste descoperiri reafirmă impactul semnificativ pe care naşterea îl are asupra organismului feminin - pur şi simplu, dovezile de reproducere sunt "scrise în oase" pentru toată viaţa”.
 
Studiul a fost publicat în revista PLOS ONE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici